Armáda ČR Auto-Moto Cestování Doprava Finance HZS Jihomoravský Krimi LZS Městská policie Policie Politika Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

APOKALYPSA NA JIŽNÍ MORAVĚ: Záchranáři evidují první oběti na životech po úderu ničivého tornáda! Situace na Břeclavsku a Hodonínsku je extrémně vážná

HODONÍNSKO / BŘECLAVSKO – Ničivé tornádo poškodilo sedm obcí na Hodonínsku a Břeclavsku! Ničivá bouře se vyžádala oběti na životech. Záchranáři nevylučují, že pod troskami zničených domů jsou další zranění lidé! Speciální týmy záchranářů prohledávají trosky domů a hledají případné zavalené osoby. Situace na Břeclavsku a Hodonínsku je extrémně vážná!

Z celé ČR tak vyrážejí stovky policistů na pomoc jižní Moravě. Prosíme, sledujte zpětná zrcátka a uvolňujte cestu nejenom policistům, ale i hasičům a záchranářům! Na zasažená místa na jihu Moravy v tuto chvílí míří stovky záchranářů i policistů. Pokud je na silnici potkáte, uvolněte jim cestu, vytvořte záchranářskou uličku! Děkujeme…

V Hodoníně je v ulici Brněnská poškozená benzínová čerpací stanice a dochází k úniku plynu. Na místě jsou zraněné osoby. Pokud už musíte být venku, tak se této lokalitě vyhněte.

Prosíme všechny řidiče, aby v následujících hodinách nejezdili do postižených oblastí na Hodonínsku a Břeclavsku. Žádáme občany postižených oblastí Jihomoravského kraje, zůstaňte doma a nevycházejte ven. V případě potřeby volejte 112. Zabezpečují se nájezdy na křižovatkách BŘECLAV, PODIVÍN, HUSTOPEČE, směr Brno, které budou využívat záchranné složky. Provoz bude odveden na silnice nižších tříd.

Vlivem počasí je nadále dálnice D2 v místě uzavřena. UPOZORŇENÍ: Po dálnicích se budou pohybovat záchranné týmy a potřebná technika. Řidičům mířícím na jižní Moravu doporučujeme nevyjíždět!

Na Břeclavsko a Hodonínsko dnes večer odjelo 360 policistů, další pravděpodobně vyrazí ráno. Pomoc v nejpostiženějších oblastech bude potřeba delší dobu, policisté jsou na to připraveni.

„Odjíždím z Moravské Nové vsi, do Mikulčic jsme se nedostali. Je to peklo. Na půl jedenáctou jsem svolal krizový štáb a jedu do Brna. Držte se!“ dodává hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

FOTOGALERIE…

Z důvodů silných bouřek a tornáda je přerušen provoz na trati Břeclav – Přerov v úseku Břeclav – Staré Město u Uherského Hradiště. Správa železnic aktuálně zjišťuje rozsah poškození.

Na sociální síti se již organizuje první pomoc tornádem postiženým obcím na Břeclavsku a Hodonínsku. Tato skupina slouží k poptávce po dobrovolnické práci nebo konkrétním materiálu. Více zde: Dobrovolnická pomoc po břeclavském tornádu

Sledujeme další vývoj situace…

Autor: Honza Vraný

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář