HOKEJ Kultura Politika PR Sport Technika Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Hokejisté HC Dukla Jihlava hromadně darovali krevní plazmu v odběrovém centru Cara Plasma

JIHLAVA – Sedm hokejových hráčů A-týmu HC Dukly Jihlava darovalo krevní plazmu v jihlavském sídle společnosti Cara Plasma. Dukláci již potřetí podpořili činnost svého partnera a přispěli společnosti dobrým skutkem. Na hokejisty čekala kromě příjemného prostředí také profesionální zdravotní péče a technologicky vyspělé zázemí.

Darování plazmy je stejně důležité jako darování krve. „Krevní plazma je důležitou složkou krve a nenahraditelnou surovinou pro výrobu léků. Darování plazmy tak umožňuje léčbu pacientů s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou, po akutních úrazech, popáleninách nebo s onkologickými onemocněními,“ říká MUDr. Simona Hohlová, lékařka centra pro odběr krevní plazmy Cara Plasma. Darování plazmy je v první řadě dobrým skutkem.

Mladí hráči Vítězslav Brož, Richard Cachnín, Patrik Čermák, Adam Dvořák, Jiří Doležal, Tomáš Janoušek a Miroslav Juda nejdříve absolvovali registraci, poté následovala lékařská prohlídka a rozbor krve. Až po výsledcích krve se hokejisté přesunuli do odběrového sálu, kde je už čekal samotný odběr krevní plazmy. Darování probíhalo v příjemné atmosféře, ke které přispělo i útulné prostředí, milý personál a ochotné sestřičky.

„Byl jsem na odběru poprvé. Nejdříve jsem byl docela nervózní, ale nakonec to byla  dobrá zkušenost. Personál se o nás hezky staral, dokonce nám k tomu pustili i televizní show Like House. Dobré skutky vždy rád podpořím a věřím, že moje plazma zachrání ne jeden lidský život,“ popsal svou zkušenost teprve osmnáctiletý útočník Patrik Čermák.

Morální podporou byl mladým puškám zkušený hráč a snajpr letošního play-off s číslem 28 Tomáš Havránek. Útočník daroval plazmu už loňský rok při podobné příležitosti. „Moje předešlá zkušenost v odběrovém centru Cara Plasma byla velmi dobrá, proto jsem se darování rád zúčastnil letos znovu. Chvilka času a trocha plazmy nás přece nic nestojí,“ komentoval druhou návštěvu Tomáš Havránek. V darování nejsou žádní nováčci ani ve vedení HC Dukly. Několik z nich chodí do odběrových center společnosti Cara Plasma darovat pravidelně.

Krevní plazma se využívá k výrobě životně důležitých léků, které pomáhají pacientům s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo onkologickými onemocněními. Cílem společnosti Cara Plasma je společně s dárci pomáhat těm, kterým léky z krevní plazmy umožňují kvalitní a nezávislý život.

Autor: Karolína Jedličková

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář