Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Složky IZS Sport Středočeský Technika Turistika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů ZZS

Osmadvacetiletý snowboardista se zranil při jízdě po turistické cestě pod vrchem Plechý

ŠUMAVA – Osmadvacetiletý snowboardista se včera velmi bolestivě zranil při jízdě po turistické cestě pod vrchem Plechý na česko-rakouské hranici na Šumavě.

K nehodě došlo kolem deváté hodiny a mladý muž sám kontaktoval šumavskou Horskou službu na čísle 1210. „Vcelku podrobně nám popsal, co se mu stalo, jaké a kde má bolesti a také na jakém místě se nachází. Vyjeli jsme k němu s potřebnou technikou na sněžném skútru a terénní čtyřkolce a bez problémů jej nalezli v zimním zasněženém terénu,“ popsal okolnosti výjezdu Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Ukázalo se, že muž utrpěl opravdu bolestivé zranění, což by značně komplikovalo transport k sanitnímu vozu Zdravotnické záchranné služby. „Naštěstí můžeme pacientům v takovém stavu podat tišící lék Penthrox. Jakmile pak začal působit, zafixovali jsme pacienta a velmi šetrně transportovali k naší stanici v Nové Peci. Tam už na pána čekala sanitka z Plané nad Vltavou a ta jej dál převezla k ošetření do nemocnice,“ doplnil Ondřej Zeman.

Záchranáři Horské služby mohou inhalační analgetikum Penthrox po konzultaci s lékařem podat zraněnému trpícímu bolestí v jasných indikacích. „Tento přípravek je uzavřen v náustku ve formě píšťalky, kterou si pacient dýchá a sám si dávkuje intenzitu působení podle subjektivního pocitu bolesti. Penthrox začala používat horská služba v Jizerských horách ve spolupráci s Leteckou záchrannou službou Liberec již před několika lety,“ komentoval zásah MUDr. Aleš Křiváček, lékař Horské služby s tím, že po pozitivních zkušenostech se možnost podání rozšířila po proškolení celé členské základny HS ČR do všech horských oblastí po republice.

Autor: Radek Zeman
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Osmadvacetiletý snowboardista se zranil při jízdě po turistické cestě pod vrchem Plechý

  1. Pingback: Douceur Beauty

Comments are closed.