Jihočeský Krimi Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

KRIMI: Podvodník nabízel padělané očkovací certifikáty! Obviněn je z vyvinutí a zpřístupnění softwarového nástroje pro generování padělaného digitálního očkovacího certifikátu proti nemoci COVID-19

PÍSEK – Policisté Národní centrály proti organizovanému služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili jednu osobu z vyvinutí a zpřístupnění softwarového nástroje pro generování padělaného digitálního očkovacího certifikátu proti nemoci COVID-19. 

Obviněný muž měl získání tohoto padělaného očkovacího certifikátu nabízet nejméně od listopadu 2021 prostřednictvím internetu. Podle našich závěrů si zaregistroval doménu, na kterou měl umístit formulář, po jehož vyplnění mohl jakýkoliv uživatel internetu získat padělaný certifikát. Na svých webových stránkách měl rovněž sdělovat návod k použití uvedeného formuláře, aby se při kontrole očkovací certifikát jevil jako pravý. Získání certifikátu měl muž nabízet zcela zdarma.

Osoba je obviněna z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny dle § 348 odst. 1 trestního zákoníku.

Trestní stíhání probíhá na svobodě. Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství v Písku. V případě pravomocného rozsudku obviněnému hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Autor: plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “KRIMI: Podvodník nabízel padělané očkovací certifikáty! Obviněn je z vyvinutí a zpřístupnění softwarového nástroje pro generování padělaného digitálního očkovacího certifikátu proti nemoci COVID-19

  1. Pingback: Recommended Site

Comments are closed.