HZS Jihočeský Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Požár skladu ve Smědči na Prachaticku si vyžádal jednotky druhého požárního poplachu

PRACHATICKO – Jednotky druhého stupně požárního poplachu byly v sobotu vyslány do obce Ktiš, části obce Smědeč na Prachaticku k ohlášenému požáru uskladněných balíků slámy.

K požáru vyjeli v 22:29 hodin profesionální hasiči ze stanic Prachatice a Křemže a dobrovolní hasiči obcí Lhenice a Ktiš. Následně byly povolány profesionální jednotka ze stanice České Budějovice s plynovým automobilem a dobrovolní hasiči obcí Netolice, Chvalšiny, Volary a Brloh.

Celkem bylo ke skladu vysláno 11 automobilových cisteren, 7 dopravních automobilů, plynový hasící automobil a automobilový žebřík.

Po průzkumu na místě požáru velitel zásahu podal zprávu, že se jedná o sklad o půdorysu 10 x 10 metrů, který je plný balíků. Budova je zasažena v plném rozsahu. Hasiči začali postupně balíky ze skladu vyvážet a na volném prostranství prolévat vodou. Pro dodávku vody bylo zřízeno čerpací stanoviště. Budova je požárem zasažena včetně krovu. Hasičům se podařilo uchránit fotovoltaické panely.

Po půl druhé hodině ranní byly přibližně dvě třetiny balíků vyskladněny. Vyskladnování a dohašování pokračovalo po celou noc a zatím stále není dokončeno.

FOTOGALERIE… 

K ránu velitel zásahu zažádal o posyp a posolení příjezdových komunikací. Námraza silnic komplikovala jízdu hasičskkých vozidel. V 6:43 hodin byla nahlášena lokalizace požáru, tedy že požár je pod kontrolou zasahujících hasičů, dále se nešíří a na požářišti je dostatek zasahující techniky a hasičů.

Neděle 10. dubna: V průběhu rána a dopoledne se na požářišti vystřídali zasahující hasiči profesionálních jednotek a částečně také členové některých dobrovolných jednotek. Velitel zásahu po dohodě s řídícím důstojníkem zažádal o pásové rypadlo ze Záchranného útvaru HZS ČR.

Předpoklad extrémně vysoké škody se tak nepotvrdil, výše škody je v tuto chvíli odhadována na 3 000 000 korun.

Autor: Vendula Matějů

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz