Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský politici Politika Praha Středočeský Technika Ústecký VOLBY Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Dnes začíná v Česku druhé kolo dvoudenních senátních voleb

ČESKO – Dnes začíná v Česku druhé kolo dvoudenních senátních voleb, v nichž se bude volit 1/3 Senátu. Ve druhém kole senátních voleb tak voliči rozhodnou o obsazení 24 křesel v horní komoře. Funkční období senátora trvá 6 let. 

Již 1. kole senátních voleb před týdnem byli zvoleni hned tři senátoři! Petr Fiala v Ústí nad Orlicí, Ladislav Václavec v Bruntále a Jiří Růžička v Praze 6. Gratulujeme. V senátních volbách se o 27 křesel ucházelo 178 kandidátů, 135 mužů a 43 žen.

V druhém kole senátních voleb pak voliči obdrží volební lístky až ve volební místnosti. Ty se dnes otevřou voličům ve 14.00 hodin a uzavřeny budou ve 22.00 hodin. Zítra, tedy v sobotu 1. října se pak volební místnosti otevřou voličům od 08.00 do 14.00 hodin.

Již v prvním kole tak byli zvoleni Petr Fiala v Ústí nad Orlicí se ziskem 65,66 % hlasů, Ladislav Václavec v Bruntále se ziskem 58,85 % hlasů a Jiří Růžička v Praze 6 s 50,28 % hlasů. V historii Senátu tak bylo hned v prvním kole zvoleno k dnešnímu dni 16 senátorů.

První kolo proběhlo souběžně s volbami do zastupitelstev obcí. Jedná se o 14. řádné volby od roku 1996, kdy Senát vznikl.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz