HZS Krimi Liberecký Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů Zvířata

ZAUJALO NÁS: Profesionální hasiči mají nové kynologické vozidlo. Díky za něj patří Libereckému kraji i sponzorům…

LIBRECKO – Zástupci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje si na stanici v Liberci převzali speciální vozidlo pro Kynologickou záchrannou skupinu HZS LK. Auto bylo pořízeno za finanční podpory Libereckého kraje, ale i soukromých subjektů.

Jedná se o první nově pořízené vozidlo tohoto typu, které sbor získal do svého vozového parku. Sloužit bude k přepravě kynologů, psů a výbavy související s prací kynologické záchranné skupiny – bude používáno nejen k dopravě v rámci výcviků, ale i k zásahům, které vyžadují povolání kynologů na místo události, jako je např. vyhledávání osob v sutinách či plošné vyhledávání pohřešovaných osob při pátracích akcích ve spolupráci s Policií ČR.

Převzetí speciálního vozidla se na liberecké stanici zúčastnil plk. Jiří Červený, vedoucí oddělení IZS a služeb a kynolog Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje mjr. Pavel Viták. Pořízení vozidla v celkové hodnotě 1 588 032 Kč bylo možné uskutečnit díky finanční podpoře Libereckého kraje ve výši 500 000 Kč i díky podpoře dalších soukromých subjektů:

FOTOGALERIE…

Nové kynologické auto HZS LK:

NET4GAS, s. r. o. – 400 000 Kč

Filipa Plus k. s. – 150 000 Kč

Malina Safety s. r. o. – 100 000 Kč

Temperatior, s. r. o. – 70 000 Kč

ČEPS, a. s. – 50 000 Kč

Devro, s. r. o. – 4 021,85 Kč

Speciální kynologické vozidlo Ford Transit bude dislokované na stanici Turnov, nahradí tak staré vozidlo Renault Master z roku 2004. Nově pořízené kynologické vozidlo je šestimístné, v úpravě 4×4 pro přesuny v těžkém terénu, pro přepravu až 4 psů – v zadní části se nachází čtyři boxy pro bezpečnou přepravu psů. Přepravní boxy jsou vyjímatelné z důvodu snadné údržby a jsou vyrobeny z lehkých materiálů (plast, hliník), aby se s nimi dalo snadno manipulovat. K uživatelům nového vozu budou patřit zejména kynologové HZS LK – nstržm. Václav Vančura ze stanice Tanvald a mjr. Pavel Viták, vedoucí pracoviště IZS v Semilech a jejich psi – Harry Fin Chlupaté štěstí, Bella a Swix.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje tímto děkuje za finanční podporu všem dárcům, kteří na pořízení speciálního vozu přispěli.

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová
Foto: HZS Libereckého kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz