Auto-Moto AŽD Doprava kolejiště Kultura kulturní akce společenská akce Švestková dráha Technika tip redakce Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti železnice železniční trať Zprávy podle krajů

TIP REDAKCE: Oparenský expres zahajuje v sobotu turistickou sezónu 2023 na víkendové lince T4


LITOMĚŘICKO – Společnost AŽD ve spolupráci s Ústeckým krajem zahájí v sobotu 1.dubna 2023 už čtvrtou sezónu provozu víkendové turistické linky T4, které cestující přezdívají Oparenský expres. Jde o vlakové spojení Litoměřice horní nádraží – Lovosice – Chotiměř, které vede turisticky atraktivním Oparenským údolím.

Vlaky budou ve dnech provozu, tedy o víkendech a státních svátcích, jezdit sedmkrát denně ve dvouhodinovém taktu. První bude vyjíždět z Litoměřic horního nádraží v 7:14 hodin a poslední z Chotiměře ve 20:08 hodin.

Vlakové spojení je ideální nejenom pro pěší turisty, ale také pro cyklisty, kteří mohou navštívit nespočet turistických cílů. Mohou se projít či projet lučinatým, lesnatým a místy i skalnatým Oparenským údolím podél Milešovského potoka nebo zavítat na zříceninu hradu Oparno, rozhlednu Radejčín, vrchol Milešovku nebo horu Lovoš. Během cesty modernizovanými motorovými jednotkami RegioSprinter si cestující mohou zdarma dopřát kávu či čaj, případně si zakoupit drobné občerstvení. První den linky v novém roce otevře jako strojvedoucí generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle a všechny děti dostanou na památku malý dárek.

„Zahajujeme už čtvrtou sezónu turistické linky T4, která se za dobu svého provozu stala velmi oblíbenou. Turisté s námi rádi jezdí za příjemnou krajinou Českého středohoří. Jsme připraveni také na cyklisty a rodiny s kočárky. A protože v našich jednotkách nechybí ani Wi-Fi, mohou si cestující během cesty naplánovat v mobilních telefonech turistické či cyklistické trasy, nebo si najít zajímavé cíle výletu. Moc se na všechny těšíme,“ říká tiskový mluvčí AŽD Jiří Dlabaja.

Po železniční trati z Lovosic do Chotiměře nejezdil vlak od sesuvu půdy v červnu 2013 až do dubna roku 2020, kdy Ústecký kraj na léto a podzim zapojil provozuschopnou část tratě do režimu sezónních turistických linek Dopravy Ústeckého kraje coby linku T4. Dopravu zde zajišťuje společnost AŽD. Místo sesuvu půdy za Chotiměří čeká na nákladnou opravu.

Více informací včetně jízdního řádu najdete na www.oparenskyexpres.cz.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “TIP REDAKCE: Oparenský expres zahajuje v sobotu turistickou sezónu 2023 na víkendové lince T4

  1. Pingback: blote tieten

Comments are closed.