Armáda ČR Kultura kulturní akce letiště politici Politika Pozvánka Složky IZS Středočeský Technika tip redakce Tipy na výlet Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

TIP REDAKCE: Superstíhačky Raptor i přehlídka Vzdušných sil AČR. Čáslavská základna se zítra otevře veřejnosti…


ČÁSLAV – Po čtyřech letech se opět bude konat Den otevřených dveří 21. základny taktického letectva Čáslav. Tato tradiční akce, která se v roce 2021 neuskutečnila z důvodu vydaných opatření proti onemocnění COVID-19, je zaměřena na prezentaci nejen čáslavské základny, ale také se jí zúčastní další složky Armády ČR.

Neopomenutelnou součástí jsou dynamické ukázky primárně vojenské letecké techniky, jedná se tak částečné o leteckou přehlídku. Doprovodný program bude součástí celého dne.

Čáslavská základna se otevře veřejnosti

Den otevřených dveří se uskuteční 20. května 2023. „Na letošním ročníku budeme opět spolupracovat se spolkem Jagello 2000, osvědčeným a zkušeným partnerem,“ říká velitel 21. základny taktického letectva Čáslav plukovník Jaroslav Tomaňa. „Jsme rádi, že po čtyřech letech zase můžeme být u této akce. Těšíme se na návštěvníky a pevně věříme, že budou s programem, který je pro ně připraven, spokojeni,“ říká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Vstup zdarma a doprovodný program nejen pro rodiny s dětmi

Při posledním ročníku, který se konal v roce 2019, akci navštívilo více než 50 000 příznivců nejen letecké techniky. „Den otevřených dveří bude opět letos koncipován tak, aby se po celý den zabavily rodiny s dětmi,“ vysvětluje ředitel akce za 21. základnu podplukovník Tomáš Baranec. V plánu je tak dětský koutek, kde budou pro ty nejmenší připraveny různé atrakce, hry či soutěže. V rámci statických ukázek bude prezentována technika pozemních i vzdušných sil Armády ČR.

Důležitým faktem je, že vstup bude zdarma. „Stejně jako v minulých letech bude zabezpečena ve spolupráci s městem Čáslav bezplatná kyvadlová doprava vlakem z Čáslavi na leteckou základnu,“ doplnil předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. V letošním roce si budou moci návštěvníci připomenout výročí 20 let od vzniku názvu útvaru 21. základna taktického letectva.

Průlet amerických F-22 a vystoupení Vzdušných sil AČR

Vedle bohatého programu pozemních ukázek a prezentace jednotek 21. základny se návštěvníci akce mohou těšit i na letové ukázky. Průlet amerických letounů F-22 Raptor s tankerem KC-135 Stratotanker bude jedním z vrcholů sobotního dne. Pro diváky je připraveno vystoupení kompletního display týmu Vzdušných sil AČR – letounu JAS-39 Gripen, dvojice lehkých bitevníků L-159 ALCA, vrtulníků W-3A Sokol, Mi-24 společně s Mi-171.

Statickou ukázku na zemi kromě jiných doplní např. letoun F-16 z Belgie. Mimo armádních letounů se v programu objeví i stroje, které byly ve službě na naší základně v minulosti. Své místo v programu budou mít samozřejmě i ukázky z civilního letectví, těšit se můžete na vystoupení akrobatického pilota Martina Šonky.

Autor: tiskové středisko DOD 2023
Lubomír Světnička (NATOaktual)

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz