Armáda ČR Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický pieta Plzeňský politici Politika Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

SMUTNÉ VÝROČÍ: Zemřeli, ale čest a důstojnost neztratili! Sedm parašutistů padlo v boji s přesilou před 81 lety v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Praze


ČESKO – Sedm parašutistů z výsadků Anthropoid padlo v boji s přesilou před 81 lety v kostele v Resslově ulici v Praze.

Skončil tak zběsilý hon na vojáky, kteří dokázali splnit neuvěřitelný úkol – zabít tyrana Heydricha. Bojovali do poslední chvíle

Dnes vzpomínáme na sedm hrdinů, kteří spolu se stovkami statečných lidí vrátili naší zemi čest. Sedm mladých mužů položilo život za naší budoucnost. Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík Jejich odvaha, statečnost a skutečná láska k rodné zemi budou navždy inspirovat další a další generace. Stejně jako odvaha a oběť všech, kteří zaplatili životem za nezištnou pomoc statečným bojovníkům. Nikdy nezapomeneme!

Kostel svatého Cyrila a Metoděje v Praze se z bezpečného úkrytu stal před 81 lety pevností. Elitní výsadkáři se v ní před esesáky bránili do poslední chvíle. Jen s tím, co měli, proti přesile okupantů. Padli vojáci, kteří zaútočili na Reinharda Heydricha. S nimi dalších pět hrdinů, skvěle vycvičených mužů. Po letech krvavého útlaku a vyhlazení Lidic se zdálo, že je konec.

Český národ ale dal světu zprávu: Ještě chceme a umíme bojovat! Nezapomeneme.

Boj v kostele sv. Cyrila a Metoděje se odehrál 18. června 1942 mezi příslušníky SS a gestapa a sedmi československými parašutisty z výsadků Anthropoid, Silver A, Out Distance, Bioscop a Tin. Byli mezi nimi Jan Kubiš a Josef Gabčík, kteří provedli atentát na Heydricha. 

Malým větracím okénkem z ulice v západní části kostela Němci do krypty házeli granáty se slzným plynem, ale parašutisté je vyhazovali ven a přidali dokonce i improvizované molotovovy koktejly. Následovala německá palba do okénka, která však byla záhy zastavena. Poté se Němci pokusili za pomoci protektorátních hasičů parašutisty vyplavit. Obránci však hadice díky dřevěnému žebříku vystrkávali zpátky na ulici a pálili po vojácích. Nakonec jim jeden z hasičů žebřík vytáhl. Nyní již nic nebránilo v zaplavení krypty. Voda však stoupala mnohem pomaleji, než si Němci představovali a zaplavování bylo nakonec zastaveno.

Celý boj trval sedm hodin a stál život všechny parašutisty – šest jich spáchalo sebevraždu, jeden zemřel na následky utrpěných zranění.

Hrdinům patří úcta a dík!

Zdroj: Armáda ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz