Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Státní veterinární správa Státní zemědělské a potravinářské inspekce Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Státní veterinární správa stahuje dvě zásilky kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonelám


ČESKO – Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu dvě zásilky kuřecího masa původem z Brazílie v celkovém množství přes 11 tun kvůli obsahu salmonel. V současné době probíhá stahování obou šarží od odběratelů, jimiž byla především stravovací zařízení.

Bakterie byly zjištěny v rámci probíhající mimořádné kontrolní akce zaměřené na drůbeží maso ze zemí mimo Evropskou unii.

Identifikace výrobků:

Výrobek č. 1
Název: Kuřecí prsa hluboce zmrazená á 2 kg
Země původu: Brazílie, BRASIL BR 3300
Celkové množství: 10 080 kg
Datum minimální trvanlivosti: 31. 1. 2025

Úřední vzorek byl odebrán ve skladě společnosti SOFIL s. r. o., v Praze 6. Prvotním dovozcem do ČR a jedním z významných distributorů masa byla společnost MADE, dodavatelem obchodní firma se sídlem v Nizozemsku. Ve skladech bylo pozastaveno více než 1200 kg masa a SVS zakázala jeho distribuci. Kromě výše zmíněných společností významnou část produktu distribuoval také řetězec Makro. V současné době probíhá stahování masa z trhu. Distributoři oslovují odběratele s možností vrácení zboží.

Výrobek č. 2
Název: Kuřecí prsní řízek bez kosti a kůže á 2 kg
Země původu: Brazílie, Brasil BR 802
Celkové množství: 1296 kg
Datum minimální trvanlivosti: 3. 4. 2025

Vzorek, v němž následně vyšetření ve Státním veterinárním ústavu přítomnost salmonel prokázalo, byl odebrán ve skladu společnosti Polar Trading s. r. o., v Kostelci nad Černými lesy. Šarže, v níž byly salmonely nalezeny, byla součástí větší zásilky. V současnosti probíhá došetřování případu a stahování výrobku od odběratelů, jimiž byly především restaurace a jídelny.

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí, ale také špinavých rukou) způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Celkově bylo od 1. září (den zahájení mimořádné kontrolní akce zaměřená na drůbeží maso ze zemí mimo EU) provedeno 92 kontrol a odebráno 20 vzorků. Ve dvou výše uvedených vzorcích z masa původem z Brazílie byla prokázána kontaminace salmonelami. Nevyhovující zásilky byly prostřednictvím sytému rychlého varování (RASFF) oznámeny odesílajícím zemím a Evropské komisi.

Autor: Petr Vorlíček

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz