HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie požár Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Těžce popálený muž na Novojičínsku byl v kritickém stavu transportován do nemocnice


NOVOJIČÍNSKO – Týmy zdravotnické záchranné služby byly v noci z neděle na pondělí volány k vážně popálenému muži na Novojičínsku. Prvotní informaci o události ve Fulneku přijali pracovníci krajského zdravotnického operačního střediska v pondělí 23. října, a to hodinu po půlnoci. K zásahu byla ihned vyslána blízká posádka rychlé zdravotnické pomoci a letečtí záchranáři z Ostravy.

Muž ve věku osmapadesáti let měl podle informací, které mají záchranáři k dispozici, hasit požár v pálenici. Utrpěl přitom vážná poranění přímo ohrožující jeho život. Zasahující týmy u něj zjistily popáleniny III. stupně na více než 85% tělního povrchu, a to v oblasti hlavy, trupu, horních i dolních končetin.

Záchranáři zajistili vstup do kostní dřeně, kterým začali podávat léky a infuzní roztoky, pacienta uvedli do umělého spánku. Lékař zaintuboval dýchací cesty a převedl postiženého na přístrojem řízenou ventilaci. Posádky rovněž provedly prvotní ošetření popálených ploch a zajistily tepelný komfort. Pacient byl poté vrtulníkem přepraven do popáleninového centra FN Ostrava. Jeho stav byl v době předání kritický.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz