hudba Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura kulturní akce Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický pieta Plzeňský politici Politika Pomáháme Praha společenská akce Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

FOTOOHLÉDNUTÍ: Na Národní třídu v Praze přišlo včera během oslav asi 90 000 lidí


ČESKO – Česko si včera po celý den připomnělo hned dvě významná výročí spojená s 17. listopadem, a to jako státní svátek České republiky Den boje za svobodu a demokracii a také Mezinárodní den studentstva. Organizátoři odhadují, že na Národní třídu během včerejška přišlo korzovat na 90 000 lidí. Večerní koncert na pražské Václavské náměstí si pak nenechalo ujít asi 76 000 lidí.

Slavil se Den boje za svobodu a demokracii, nebo Mezinárodní den studentstva? Obojí. 17. listopad je den, kdy si připomínáme aktivní studenty a jejich nezastupitelnou roli v dějinných událostech roků 1939 a 1989, kdy se nebáli vystoupit proti politickému útlaku.

Pietní akt u pražské Hlávkovy koleje vzpomenul památku Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 nacisté během studentských protestů. Další pietní akce se však týkají roku 1989 a takzvané sametové revoluce.

FOTOGALERIE…

Nejvíce pietních akcí jako již tradičně proběhlo včera již od ranních hodin v Praze. Nejvíce shromáždění se opět uskutečnilo na pražské Národní třídě. Tradičním místem byl také Albertov a Václavské náměstí.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz