charita charitativní turnaj Dobrovolnictví Finance Kultura kulturní akce Nezaradené Pomáháme Technika tip redakce Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

VIDEOREPORTÁŽ: Charitativní projekt Terezčina cesta za pohodlím úspěšně začal v Žatci…


ŽATEC / MOST – V legendární žatecké restauraci Moskva se před pár dny uskutečnil charitativní projekt pod názvem Terezčina cesta za pohodlím, jehož výtěžek má pomoci malé Terezce z mosteckých Čepiroh.

Devítiletá dívka totiž trpí vrozenou vývojovou vadou a peníze, díky štědrosti dárců, by jí tak mohly pomoci k novému automobilu, kterým by se dopravovala do školy nebo nebo k lékaři… Charitativní projekt pro Terezku pořádá známá severočeská modelka Romana Paulusová… Tou další zastávkou bude Bílina.

A jak to v Žatci na charitativní akci vypadalo? O tom už je následující videosestřih:

VIDEOREPORTÁŽ…

Videoreportáž připravili: Miloš Mischel Albrecht a Honza Vraný / JV press.cz

Devítiletá Terezka z Čepiroh na Mostecku vyrůstá s vrozenou vývojovou vadou. Prodělala operaci achillových šlach. Nyní ji čeká znovu i operace kolen. Kvůli cestám do školy, na cvičení a k lékařům rodina potřebuje auto přizpůsobené pro vozíčkáře. Její rodiče tak věří, že se povede peníze získat, a to i díky štědrosti dárců. Potřeba je zhruba půl milionu korun. Třeba tak pomůžete i vy…

První z charitativních akcím se uskutečnila v restauraci Moskva v Žatci. Projekt je určen pro děti a dospělé. Akci uváděl moderátor z kapely Prominent Bastards Miloš Mischel Albrecht. Na programu byly různé soutěže, vystoupení kouzelníka, superhrdinů nebo přehlídka svatebních šatů. Vstup byl dobrovolný a výtěžek z akce půjde na transparentní účet na podporu rodiny Terezky. „Vymýšlíme různé charitativní akce, při kterých se pokusíme vybrat pro rodinu peníze právě na pořízení speciálního automobilu,“ dodává organizátorka akce Romana Paulusová.

Do charitativní akce se zapojili například i zpěvák Jakub Smolík a herec Zdeněk Podhůrský. Jedná se o charitativní Tour, je možné zapojit i veřejnost, pokud bude zájem, na zrealizování programu se podílel Pavel Vlček letitý kamarád pořadatelky Romany Paulusové.

Jedním z hrdých mediálních partnerů celé akce je i redakce Agentury JV press.cz

Terezka se narodila s vrozenou vývojovou vadou, v roce prodělala první operaci achillových šlach. Do budoucna ji čeká znovu i operace kolen. Přestože tyto operace prodělá, ztuhlost se časem vrací a na operace musí znovu. Trochu jí pomáhá Vojtova metoda, kterou cvičí v Mostě od narození. „Terezka je na vozíku a potřebuje neustálou péči a pomoc. Musím ji vysadit na toaletu, vyčistit jí zuby, učesat a obléknout. S jídlem je to obdobné, jelikož jí visí bezvládně ruce podél těla. Neohne je, protože má srostlé lokty a chybí jí biceps, triceps a ramenní svaly, od zápěstí jsou ručičky zdeformované. Dávám jí tedy i najíst,“ popsala matka Terezky Alena Bringlerová.

Ve škole má asistentku, která jí také se vším pomáhá. „Jak Terezka roste, už se pomalu nevejde do auta, nemůže totiž ohnout nohy v kolenou. Proto bychom potřebovali větší auto uzpůsobené pro vozíčkáře. S Terezkou jezdíme do školy, na cvičení, do nemocnice v Motole,“ vysvětlila Alena Bringlerová. Všem dárcům, kteří ve sbírce na schodišťovou sedačku přispěli, bylo jich přes šest set, nebo tak učiní při nějaké charitativní akci připravované na pomoc Terezce a její rodině, moc děkuje.

Arthrogryposis multiplex congenita je vrozená vývojová vada, se kterou se před devíti lety Terezka narodila. Postižené ruce a nohy mají zkrácené šlachy, ztuhlé klouby a chybí na nich svaly.

FOTOGALERIE…

Velké poděkování patří i dalším sponzorům jako je například i Tomáš Stávek a jeho Poctivá restaurace. Sponzorky charitativní akci podpořila také společnost AŽD Praha s.r.o.

DALŠÍ SPONZOŘI AKCE…

MERCEDES Moravia Olomouc, SECOND HAND U ŠIMČI, PROMINENT BASTARDS, MODELKAPORADVAKCI, MYSLIVECKÝ SPOLEK LIBČEVES, FOXCAMPCLUB

Další charitativní akce pro Terezku, tentokrát jako charitativní bowlingový turnaj, se uskuteční 25. května v restauraci u Barči v Bílině, a to od 9.00 hodin. Startovné je 500 korun…

Autor: Honza Vraný

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz