Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

METEO: Příliv studeného vzduchu ze severních zeměpisných šířek bude pokračovat nejen do konce tohoto týdne, ale i v příštím týdnu


ČESKO – Příliv studeného vzduchu ze severních zeměpisných šířek bude pokračovat nejen do konce tohoto týdne, ale i v příštím týdnu. Dnes i zítra u nás bude v souvislosti s tlakovou níží nad Polskem hodně oblačnosti, občas bude pršet nebo padat déšť se sněhem, od vyšších poloh bude sněžit.

Na horách připadne za tyto dva dny 15 až 40 cm, vyšší úhrny se budou týkat hlavně hřebenů Šumavy a Krkonoš. Ještě větší sněhová nadílka se čeká v Alpách, kde by mohlo napadnout až 70 cm sněhu. Od neděle bude zejména v noci oblačnosti méně, což bude nahrávat nočním mrazům. Ty budou mít neblahý vliv na ovocné stromy a keře a také vzešlou zeleninu.

Výstraha upřesňuje územní platnost pro novou sněhovou pokrývku a především přidává varování před mrazem ve vegetačním období.

Ve studeném vzduchu bude v pátek 19. 4. a v sobotu 20. 4. postupovat přes Německo a Polsko tlaková níže, která přinese na naše území sněžení s tvorbou nové sněhové pokrývky zejména na horách (tzn. v polohách nad 800 m n. m.), kde v celkovém úhrnu napadne 15 až 40 cm. Sněžit začalo v pátek v dopoledních hodinách, intenzita bude stoupat během odpoledne a večera. Nejvíce sněhu, v maximu až 25 cm, napadne od pátku do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy a hor na severu území. Během sobotního dopoledne přejde sněžení do sněhových přeháněk, které budou v horských oblastech intenzivnější. Především na severním návětří pohraničních hor napadne dalších 5 až 15 cm (na hřebenech Krkonoš v maximu až 20 cm) nového prachového sněhu.

Sněhové přeháňky budou slábnout v sobotu večer a v noci na neděli. V přílivu studeného vzduchu od severu očekáváme od neděle 21. 4., nejpravděpodobněji do úterý 23. 4. nebo středy 24. 4., déletrvající období, kdy bude teplota v noci a ráno klesat na většině území, vyjma jihovýchodní Moravy, v průměru na 0 až -5 °C (ve 2 m nad zemí), přízemní teploty budou ještě nižší. Mrazy jsou rizikové a mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu.

V průběhu druhé poloviny příštího týdne bude síla mrazů klesat a riziko poškození tak pozvolna pomine. Situaci s ohledem na aktuální meteorologické podmínky a stav vegetace budeme v následujících dnech upřesňovat. Aktuální znění výstrahy najdete vždy na výstražném webu ČHMÚ.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz