Krimi LZS Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Záchranáři bojovali o život muže po pádu z okna domu v Novém Jičíně


NOVÝ JIČÍN – Týmy záchranářů Moravskoslezského kraje zasahovaly včera v podvečer u kriticky zraněného muže v Novém Jičíně. Krajští operátoři přijali deset minut po sedmnácté hodině tísňové volání a na místo neprodleně zamířily pozemní týmy a následně i letečtí záchranáři. První posádka byla u postiženého během šesti minut od přijetí výzvy k zásahu.

Čtyřiačtyřicetiletý muž měl podle informací záchranářů spadnout z okna domu. Poté, co na místo dorazili záchranáři, byl ještě při vědomí, utrpěl však vícečetná závažná poranění a následně došlo k selhání jeho krevního oběhu.

Týmy záchranářů proto musely zahájit neodkladnou resuscitaci. Po zajištění dýchacích cest, připojení k přístrojem řízené ventilaci, za podávání léků a nepřímé srdeční masáže, se podařilo obnovit činnost srdce. Posádky pokračovaly v zajištění pacienta pro transport a při překladu do vrtulníku došlo opětovně ke zhroucení oběhu. Po další resuscitaci muže letečtí záchranáři přepravili na urgentní příjem FN Ostrava. V době předání tamním lékařům byl jeho stav kritický.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz