Auto-Moto Doprava Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Celníci v Ústeckém kraji přistihli v loňském roce téměř čtyři tisíce řidičů bez dálničních známek

​ÚSTECKÝ KRAJ – Ústečtí celníci přistihli v loňském roce na zpoplatněných komunikacích téměř čtyři tisíce řidičů, kteří neměli uhrazené mýtné, nebo neměli na čelních sklech vylepené dálniční známky.

Hlídky celníků se speciálně vybavenými vozidly, nepřetržitě střežící stanovené zpoplatněné úseky komunikací D8, I/63 a I/30, odhalily loni nedostatky u 2 689 řidičů vozidel s povinností hradit mýtné. Nejčastěji se jednalo o chybné nastavení náprav, či nedostatečný kredit. Na místě celníci vybrali na pokutách 1 854 200 korun a 151 případů postoupili do správního řízení.

Při kontrolách časového zpoplatnění, tedy dálničních známek, zaznamenali celníci na téměř sto kilometrovém úseku dálnice D8 mezi Prahou a státní hranicí 1 087 případů porušení právních předpisů v podobě neplatné, nesprávně vylepené či dokonce chybějící dálniční známky. Na pokutách za tento přestupek vybrali od řidičů na místě bezmála jeden milion korun a 3 případy předali do správního řízení. Zadrželi i dva opilé řidiče. .

Hlídky celníků bývají také často první u dopravních nehod. Poskytují nezbytnou první pomoc, informují záchranáře, policii a regulují do jejich příjezdu dopravu. Loni takto zasahovaly ve více než třiceti případech.

Pozor, od prvního února mají řidiči jedoucí po zpoplatněných úsecích dálnic povinnost mít na předních sklech vozidel vylepenou už jen novou dálniční známku, tedy s vyznačeným rokem 2018. Jinak se dopouští přestupku a hrozí jim přímo na místě pokuta v příkazním řízení až do výše 5 tisíc korun, ve správním řízení pak až do výše 100 tisíc korun.

Autor: Jiří Nejedlý

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz