Auto-Moto Celní správa Česká obchodní inspekce Finance Jihočeský Krimi Policie Složky IZS Státní veterinární správa Státní zemědělské a potravinářské inspekce stroj Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

CELNÍ SPRÁVA: Kebab převážený v dodávce na Prachaticku při nevhodné teplotě se ke koncovým zákazníkům nedostal


PRACHATICKO – Příslušníci oddělení Mobilního dohledu Celního úřadu pro Jihočeský kraj si počátkem března ke kontrole vytipovali dodávkové vozidlo s mrazicím zařízením s českou imatrikulací. Dodávku zastavili v katastru obce Strážný na Prachaticku ve směru Česká republika – Německo. Vizuální kontrolou nákladového prostoru si povšimli, že část převáženého zmraženého kebabu o celkové hmotnosti 2029 kg jeví známky lehkého rozmrazení a pocitová teplota je mnohem vyšší, než uvádí výrobce produktu. Přepravní teplota má být totiž -18°C.

Pracovníci celního úřadu proto kontaktovali Státní veterinární správu. Na místo se dostavili inspektoři příslušného orgánu. Po provedených úkonech rozhodli, že 40 kilogramů masných výrobků nevyhovuje stanoveným veterinárním požadavkům, zajistili je a znehodnotili modrou barvou. Rovněž nařídili jejich likvidaci v asanačním podniku.

Inspektoři krajské veterinární správy si na místě případ převzali a s přepravcem zahájí správní řízení o pokutě. Za zjištěná porušení zákona o potravinách může být přepravci uložena pokuta až do výše 10 milionů korun.

FOTOGALERIE…

Foto: Celní správa ČR

Potraviny převážené v nevhodných podmínkách se tak do prodeje ke konečným spotřebitelům nedostaly. Jihočeští celníci budou v kontrolách nejen dodávkových vozidel pokračovat i nadále, kontrola převozu potravin je jednou z mnoha kompetencí celní správy. 

Autor: por. Bc. Radek Kréda
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz