Plzeňský Složky IZS Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

FOTOREPORTÁŽ: Vodní záchranáři na přehradě Hracholusky se o letních prázdninách rozhodně nenudí…

PLZEŇSKO – Plné ruce práce mají v těchto dnech záchranáři Vodní záchranné služby ČČK Plzeň – Hracholusky na kempu Keramika na přehradě Hracholusky. Začala jim totiž hlavní sezóna. Vyrazil za nimi redakční kolega, aby zmapoval činnost vodních záchranářů. Ujala se ho velitelka směny Veronika Mičková.

Na směně výjezdového stanoviště VZS ČČK pro oblast Hracholuské přehrady slouží celkem pět lidí: (vůdce malého plavidla, zdravotník I., plavčík – záchranář pro technické zásahy, zdravotník II. a praktikant.

Výjezdovou posádku v případě události pak tvoří tři vodní záchranáři, a to vůdce malého plavidla, zdravotník I. A plavčík – záchranář pro technické události.

Do zásahu záchranáře vysílá operační středisko záchranné služby, hasičů ale v případě nutnosti záchranáře mohou vyhledat i lidé v kempu.

Záchranáři na přehradě slouží v hlavní sezóně (červenec, srpen) od neděle do neděle, tedy 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Poté jsou vystřídáni další pěticí záchranářů. Mimo hlavní sezónu jsou pak vodní záchranáři nasazováni dle počasí a počtu kempujících lidí o sobotách a nedělích.

Vodní záchranná služba na přehradě Hracholusky jsou vybaveni 2 čluny se sonarem. K dispozici mají také sanitní vozidlo a pochopitelně nechybí ani technický a zdravotnický materiál. Za sezónu záchranáři evidují kolem stovky zásahů. Letos mají za sebou díky teplému počasí kolem 30 zásahů. Nutno podotknout, že služba u vodní záchranné služby není placená a vodní záchranáři jsou dobrovolníci – hrdinové na vodě!

Bližší informace o vodních záchranářích ČČK včetně kontaktů naleznete na jejich webu ZDE

FOTOGALERIE: Vodní záchranáři na přehradě Hracholusky mají plné ruce práce…

Autor: Rosťa Stach
Foto autor

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář