Auto-Moto Doprava Finance Politika Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Z DOPRAVY: Od října začnou v Bílině jezdit tři zbrusu nové elektrobusy MHD

BÍLINA – Od 1. října se městská hromadná doprava v Bílině stane zcela bezemisní. Na všech třech linkách začnou totiž jezdit nové elektrobusy. Bílina se tak stane zřejmě prvním městem v republice, kde MHD zajišťují výhradně bezemisní vozy. 

V každém novém elektrobusu je o sedm míst k sezení více než ve stávajících autobusech. “Elektrobusy jsou nové, věřím, že tedy budou bezporuchové. Jízda je pro cestující velmi pohodlná a příjemná, chodci i ostatní obyvatelé jistě přivítají, že jsou elektrobusy velmi tiché a nezatěžují životní prostředí emisemi,” uvedl starosta města Oldřich Bubeníček.

Profil terénu v Bílině nahrává provozu elektrobusů. Zatímco při jízdě do kopce bude vůz proud z baterií spotřebovávat, při jízdě z kopce bude zase baterie dobíjet. “To je mnohem lepší, než když elektrobus jezdí pouze po rovině,” dodal Ludomír Landa ze společnosti Arriva, která v Bílině MHD zajišťuje.

Společnost zakoupila tři elektrobusy celkem za více než 33 milionů korun, zhruba osmdesát procent z částky pokryje dotace.

Zdroj: Město Bílina

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Z DOPRAVY: Od října začnou v Bílině jezdit tři zbrusu nové elektrobusy MHD

Napsat komentář