Cestování Krimi Pomáháme Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Neoprávněná manipulace s tachografem na Ústecku

ÚSTECKÝ KRAJ – Zatímco vozidlo jelo, tachograf vykazoval dobu odpočinku. Kontrolám nákladní dopravy se policisté z dálničního oddělení věnují pravidelně. Zaměřují se přitom na doby řízení, bezpečnostní přestávky a doby odpočinku, kontrolu předepsaných dokladů, technický stav vozidel, zajištění nákladu apod.

V pondělí při jedné z kontrol na dálnici D8 na odpočívce na 78. km ve směru do Německa zastavili nákladní soupravu složenou z tahače s připojeným návěsem, kterou řídil 55letý muž. Při kontrole digitálního tachografu bylo zjištěno, že řidič neměl během jízdy řádně vloženou kartu řidiče v digitálním tachografu.

 Policisté proto provedli kontrolu dat stažených z digitálního tachografu vozidla a při jejich vyhodnocení zjistili, že tachograf během jízdy, než bylo vozidlo zastaveno, vykazuje přestávku v řízení. Na místo byli povoláni mechanici ze specializované firmy k provedení odborného ohledání vozidla, při kterém bylo nalezeno v tzv. A – sloupku dveří spolujezdce, z vnitřní strany pod plastovým krytem, elektronické zařízení v podobě plastové krabičky o rozměrech 6 x 3 cm, která byla připojena svazkem kabelů do stávající elektroinstalace vozidla. Jednalo se o zařízení ovlivňující činnost digitálního tachografu.

Vzhledem k podezření, že došlo k neoprávněné manipulaci s digitálním tachografem, v němž byla měněna data, byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a případ i nadále vyšetřují policisté z dálničního oddělení.

Autor : por. Šárka Poláčková

 

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

One Reply to “Neoprávněná manipulace s tachografem na Ústecku

Napsat komentář