Krimi Olomoucký Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Policisté se zaměřují na viditelnost chodců v Olomouckém kraji

ŠUMPERSKO – V rámci dopravně preventivní akce oslovené chodce a cyklisty vybavili reflexními doplňky.

Jako tomu bývá každý rok s příchodem podzimního a zimního období, věnují policisté zvýšenou pozornost pohybu chodců a jejich vybavení reflexními prvky.

Povinnost chodců užít při chůzi zejména mimo obec za snížené viditelnosti reflexní prvky stanoví zákon o provozu na pozemních komunikacích takto: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“ Za porušení této zákonné povinnosti hrozí neoznačenému chodci na místě až dvoutisícová pokuta.

S ohledem na bezpečnost chodců je třeba za sníženou viditelnost považovat nejen noční dobu, ale také soumrak, svítání, silný déšť, sněžení, mlhu a další nešvary počasí, které mohou vyvolat sníženou viditelnost.

S potěšením můžeme konstatovat, že stále více účastníků silničního provozu dbá na své bezpečí a používání reflexních prvků se pro ně stalo samozřejmostí. V podstatě každý den dochází na silnicích k vážným nehodám. Příčinou řady z nich je nedostatečná viditelnost chodců, ale také cyklistů, kteří při střetu nejsou ničím chráněni. Řidiči, kteří zranili chodce nebo cyklistu se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě. A právě při správném používání reflexních prvků a řádném osvětlení jízdních kol mohou řidiči náš pohyb zaregistrovat s dostatečným předstihem.

Autor : por. Mgr. Jiřina Vybíhalová

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

One Reply to “Policisté se zaměřují na viditelnost chodců v Olomouckém kraji

  1. Pingback: Find Out More

Napsat komentář