Auto-Moto Doprava Královehradecký Krimi Složky IZS YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví

VIDEO: Řidič sanitky zabránil střetu s nezodpovědným chodcem na přechodu

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ – Nejen řidiči ale i chodci by neměli zapomínat, že vozidla s právem přednosti v jízdě, která jedou zachraňovat životy lidí, mají na silnicích opravdu přednost! A to i na přechodech pro chodce! V Hradci Králové mohlo dojít k tragickému střetu s nezodpovědným chodcem nebýt pohotové reakce řidiče sanitky! Podívejte se na video z palubní kamery v sanitce…

Zdravotnická záchranná služba zasahuje často v setkávacím, neboli RV ( Renez-vous) systému. Znamená to, že na místo zásahu vyjíždí nejen sanitka se záchranáři (posádka rychlé zdravotnické pomoci), ale zároveň také lékař v malém sanitním voze.

Pokud vyjíždějí ze stejné základny, můžete se v silničním provozu setkat se dvěma vozy s právem přednostní jízdy, které kolem vás projíždí zároveň, nebo s větším, či menším odstupem. Stejná situace může nastat při zásahu více složek IZS – například u dopravní nehody. Pokud umožňujete průjezd houkající sanitce nebo hasičům, myslete na to, že za nimi může jet i další vůz.

Přestože řidiči sanitek mohou při jízdě porušovat pravidla provozu, případné nehody jdou na jejich účet. Musí proto dbát zvýšené opatrnosti, zejména před křižovatkami nebo přechody pro chodce.

Přesně tak vyjížděla k dopravní nehodě motocyklisty i sanitka z přiloženého videa. Řidič před přechodem snížil rychlost z 80 na přibližně 60 km/hod, aby mohl lépe reagovat, kdyby se něco stalo. A ono se stalo…

Zdroj: ZZS KHK

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “VIDEO: Řidič sanitky zabránil střetu s nezodpovědným chodcem na přechodu

Napsat komentář