Kultura Politika Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

VÁŠ NÁZOR: „Dycky Most! neberu jako posměch městu. Dceři seriál pustím, až dospěje,“ říká mostecký primátor Paparega

MOST – Máme za sebou tři díly seriálu Most! Každý týden se mi v mailové schránce nastřádá několik dotazů, podnětů, stížností i gratulací. Každý, kdo má potřebu se vyjádřit k dílu pánů Kolečka a Prušinovského, má trochu jiný pohled na zpracování seriálu. Já za sebe říkám, že prostředí a postavy, které filmaři zvolili, najdeme po celé republice a tak s nadhledem vyhlížím nové díly. Je totiž dotočeno a Most! je seriál. A tak ho prosím berme.

Rozzlobená stařenka, která mne zastavila na ulici, se ptala, jak je možné něco podobného odvysílat v ČT. Že si z nás dělají legraci a podobně. Ve schránce s emailovou poštou jsem zase nalezl dotaz, jestli mi přijde vhodná forma, kterou filmaři zvolili. V rozhlase se mne moderátor ptal, jestli takto v Mostě skutečně žijeme. Nežijeme. Nevykupujeme zvířata, nebouráme do lidí popelářským vozem a nepořádáme ilegální závody na autodromu. Ale to každý, kdo v Mostě žije, dobře ví. Je otázka, jak se na to budou dívat obyvatelé z celé republiky. Protože sledovanost je obrovská a popularita seriálu roste, jak dokazují čísla na sociálních sítích. Zde nastává druhé zamyšlení a to, jestli by se na seriál měly dívat děti. Odpovídám opět jednoslovně. Neměly! ČT uvádí, že pořad není vhodný pro děti a mladistvé a upozorňuje na to i v pravém horním rohu obrazovky grafikou 15+ ihned, jak začne každý nový díl. Jestli se seriál vysílá před anebo po 22. hodině, neovlivníme. Je na každém z rodičů, aby zvážil, zda dílo dětem pustí nebo ne. Je to zodpovědnost dospělých, a proto já jako otec mé dcery určitě budu dělat vše proto, aby se k seriálu dostala v co možná nejdospělejším věku. I když v dnešní době internetu to bude složité.

Forma, kterou filmaři zvolili, je v určitých pasážích trochu ostrá a peprná. Bohužel když se dnes podíváme na jakýkoli večerní pořad, a to již počínaje zprávami, zjistíme, že obsah vysílání úplně není ušitý na míru dětskému divákovi. Zde se budu opakovat, že tento jev ani já, ani jiný primátor nevyřešíme.

Osobně si myslím, že seriál Most!, když nic jiného, upoutá pozornost celé České republiky a jsem si jist, že mnoho fanoušků bude vážit cestu do našeho města jen proto, aby se přesvědčili, že ve skutečnosti Most není jen takový, jaký ho vidí ve zprávách a nyní také nově v pondělí od 21:05! Může nám pomoci v řešení palčivých otázek a spíše nám přinese, nežli uškodí.

Závěrem prosím všechny o nadhled, protože bez něj nelze komediální seriály Kolečka a Prušinovského vůbec sledovat.

Dycky Most!

Autor: Mgr. Jan Paparega
primátor města

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář