Auto-Moto Finance Kultura Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Dobrovolní hasiči potřebují nové auto, město Děčín je podpoří

DĚČÍN – Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Děčíně na Starém Městě potřebuje nový dopravní automobil. Ten současný (Nissan Patrol kombi) používá jednotka od roku 2007, přičemž auto bylo vyrobeno v roce 1995. Najeto má 180 tisíc kilometrů a hasiči tak musí investovat nemalé peníze jak do jeho oprav, tak i do náročné údržby. Město Děčín, pod nějž dobrovolní hasiči spadají, chce proto požádat o dotaci na nový dopravní automobil s pohonem na všechna čtyři kola, který by hasiči používali například v náročném terénu Labských pískovců. Jeho pořizovací cena je 1,5 milionů korun včetně DPH.

Dotační titul, z něhož je možné peníze získat, vypsal Ústecký kraj. Je určen na podporu nové techniky pro dobrovolné hasiče. Maximální výše dotace je 300 tisíc korun – další dotaci, tentokrát ve výši 450 tisíc korun, by pak mělo město Děčín získat od Ministerstva vnitra s tím, že Děčín je již zařazen ve schváleném pořadníku na tuto dotaci. Pokud by se podařilo získat obě dotace v celkové výši 750 tisíc korun, město by ze svého rozpočtu na nákup terénního auta muselo uvolnit stejně vysokou částku. Rozpočet Děčína s tím počítá, rada města nákup nového auta pro hasiče schválila na svém posledním lednovém zasedání.

„Rádi dobrovolné hasiče takto podpoříme. Jsou pro nás důležití, zachraňují lidem majetky a životy. Je nutné si uvědomit, že hasiči nejen hasí, ale z devadesáti procent dělají spoustu jiné důležité práce. A dělají to dobrovolně, často ve svém volném čase. Proto si jich vážíme a na novou techniku jim rádi přispějeme,“ říká primátor Děčína Jaroslav Hrouda s tím, že dobrovolní hasiči pomáhají městu například při zajištění různých akcí, na starosti mají také případnou stavbu protipovodňových zdí.

Děčín má čtyři jednotky dobrovolných hasičů. Kromě Starého Města je jednotka také v Křešicích, Boleticích a Horním Žlebu.

Autor: Luděk Stínil

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář