Doprava Krimi Pomáháme Složky IZS Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Cyklisté pod policejním drobnohledem

ÚSTECKÝ KRAJ – Policisté krajské dopravní služby se v neděli  5. 5. 2019 zaměřili na bezpečnost a viditelnost cyklistů. Zastavovali je odpoledne na Labské cyklostezce na kontrolním stanovišti ve Velkých Žernosekách u přívozu. Dopravně preventivní akce se zúčastnil také koordinátor BESIP pro Ústecký kraj Jan Pechout.

Policisté a zástupce BESIP v průběhu kontroly kladli důraz na správné vybavení jízdního kola a  viditelnost a upozorňovali např. na význam přilby a reflexních prvků pro bezpečnost jezdce. Během akce cyklisté obdrželi reflexní pásky, reflexní tyčinky do výpletu kol, svítící ventilky na kola a klíčenku pro zdraví, která obsahuje roušku pro umělé dýchání, latexovou rukavici, polštářkovou náplast a další věci k ošetření zranění a také praktického průvodce se zásadami první pomoci a důležitá telefonní čísla.

Kontrolou prošly tři desítky cyklistů. Hlavním nedostatkem u většiny z nich bylo chybějící osvětlení kola a chybějící odrazky ve výpletech kol.

V Ústeckém kraji došlo od ledna do března k 21 nehodám cyklistů. Jeden cyklista byl usmrcen a jeden těžce zraněn; oba byli bez přilby. Lehce zraněno bylo 12 cyklistů, přilbu nemělo 5 z nich. Cyklisté zavinili celkem 8 dopravních nehod, ve 4 případech byl cyklista, který zavinil dopravní nehodu, pod vlivem alkoholu nebo návykové látky.

Autor : por. Šárka Poláčková

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář