Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

TIP REDAKCE: Den linky 155 je poctou všem záchranářům, zúčastněte se ho například v Ústí nad Labem i Vy!

ÚSTÍ NAD LABEM – Do druhého ročníku celorepublikové akce Zdravotnické záchranné služby „Den linky 155“ se opět zapojují také záchranáři z Ústeckého kraje. 

Ve středu 15. 5. 2019 od 9.00 hodin do 17.00 hodin tak pořádají záchranáři ve spolupráci s OC Forum v Ústí nad Labem již druhý ročník celorepublikové akce ZZS „Den linky 155„, kde si návštěvníci můžou vyzkoušet jak správně volat na TL 155, jak pracují operátoři na zdravotnickém operačním středisku ZZS a zároveň si vyzkoušet základní laickou první pomoc, zejména resuscitaci dospělých a dětí, včetně použití AED přístroje.

Dále bude pro návštěvníky připravena také ukázka – prohlídka výjezdové sanitky ZZS.

Datum 15. 5. je zvoleno symbolicky, s odkazem na zdravotnickou tísňovou linku 155, která představuje nejdůležitější pojítko mezi záchranáři a těmi, kdo potřebují pomoc. Operátoři, kteří obsluhují tísňovou linku, jsou zdravotníci, tedy specialisté. Připomeňme si, že v celé řadě jiných vyspělých zemí to není pravidlem. A právě proto jsou výsledky našich záchranných služeb jedny z nejlepších na světě, jsme na to právem hrdí. Díky propracovanému systému aktivní telefonické asistence je Česká republika na světové špičce v poskytování laické resuscitace lidem postiženým náhlou zástavou oběhu. Tato skutečnost zcela zásadně zvyšuje naději na záchranu a uzdravení pacienta.

Den linky 155 je poctou všem záchranářům, zúčastněte se ho i Vy. Uvidíte ukázky naší práce a také se sami budete moct naučit poskytnout první pomoc. Nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat… 

Autor: Prokop Voleník
tiskový mluvčí  – Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje, p.o

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář