Jihomoravský Krimi Pomáháme Turistika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Vrtulník letěl do Pavlova, turista měl infarkt

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Operátoři dnes vyslali na oblíbenou turistickou trasu na jižní Moravě pomoc k muži, který měl silné bolesti na hrudi.

Předpokládalo se, že by mohly nastat potíže, co se týče dostupnosti k pacientovi, záchranáři nevěděli  totiž zcela přesně, kde se muž středního věku nachází. V pohotovosti proto byla i pozemní posádka a speciální vozidlo Vodní záchranné služby. Připraveni tedy byli záchranáři na všechny varianty, situace se jevila jako vážná a nechtěli nic podcenit.

Vrtulník se nakonec k pacientovi dostal, lékařská posádka za pomoci natočení EKG dospěla k závěru, že jde o infarkt. Zdravotníci chystali muže za poskytování neustálé péče k transportu, když došlo k tzv. fibrilaci komor. Bylo proto třeba pacienta resuscitovat.

 Prakticky po pár vteřinách došlo k úspěšnému obnovení oběhu i vědomí. Muže za neustálé kontroly jeho životních funkcí letecky dopravili k dalšímu ošetření do nemocnice. Operátoři zvolili ten nejsprávnější postup tím, že poznali vážnost celé situace a včas zaktivovali leteckou záchrannou službu, tím výrazně přispěli k záchraně lidského života.

Zdroj : ZZS Jihomoravského kraje

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář