Karlovarský Krimi Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Vězeňské včely mají napilno! Odsouzení z kynšperské věznice jsou zařazení do speciálního projektu včelaření

KYNŠPERK NAD OHŘÍ – Odsouzení z kynšperské věznice zařazení do speciálního projektu včelaření mají za sebou letos již druhé medobraní a pod vedením lektorů vytočili ze čtyř včelstev okolo 130 kilogramů této zlatavé tekutiny.

O včely se pod dohledem dvou vyškolených lektorů stará pět odsouzených. Vedli si dobře při odebírání plástů i odvíčkování, vytáčení v medometu i při plnění sklenic. Sklenice budou opatřeny speciální etiketou. Tu si zajišťuje každá věznice zapojená do projektu tak, aby bylo zřejmé, odkud med pochází.

S projektem se ve věznici začalo v roce 2016, kdy byl chov včel zaveden pilotně jako vzdělávací aktivita v souladu s Koncepcí vězeňství do roku 2025. V loňském roce se věznici podařilo i přes dlouhotrvající jarní mrazy a přetrvávající sucho napoprvé stočit přes 50 kg medu. Med není určen k prodeji. Vězni, kteří se na projektu podílejí, ho mohou využít jako dárek pro své blízké a bude sloužit jako suvenýr pro pracovní setkání a delegace.

Zdroj: Vězeňská Služba ČR

Věznice Kynšperk nad Ohří

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář