HZS Kultura Nezaradené Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

FOTO OD VÁS: Řipské hasičské setkání se uskutečnilo na úpatí nejposvátnější české hory

ROUDNICKO – Je to poprvé, co hasiči z Podřipska uspořádali setkání svých sborů, které se uskutečnilo 28. října 2019 u příležitosti 101. výročí vyhlášení samostatnosti na úpatí nejposvátnější české hory pod záštitou starosty města Roudnice nad Labem Františka Padělka a za velké vstřícnosti starosty Krabčic Jiřího Šimáčka.

Organizace této ojedinělé akce se ujal šéfredaktor Hasičského čtení Josef Pepa Nitra, který k tomu získal druhý nejstarší český sbor dobrovolných hasičů z Roudnice nad Labem, sbory okrsku Horní Beřkovice, z Cítova a Tuhaně a pomoc Okresního sdružení hasičů Litoměřice a Krajského sdružení hasičů Ústeckého kraje, podporu profesionálních hasičů HZS ČR územních odborů, Litoměřice, Ústín nad Labem a Mělník a také několika sborů HZS podniků z okolí, jako například Spolany Neratovice, Synthosu Kralupy nad Vltavou, ČEZ Mělník, ČEPRO a Hasičské vzájemné pojišťovny.

Akce se aktivně účastnil první český sbor z Velvar, který zajišťuje čestnou stráž a nejstarší činný pražský sbor Praha-Braník. Sešlo se tu celkem pět sborů, které daly základ českému hasičství v Čechách. K velvarskému, roudnickému a branickému sboru se ještě připojí SDH Plaňany a SDH Radhošť, jejichž prapory budou taktéž dekorovány na vrcholu Řípu stuhami věnovanými brněnskou firmou Alerion.

Hasiči se touto akcí hrdě hlásí nejen ke své více než stopadesátileté tradici, ale také k dávným dějinám českého národa, které uctí položením kytice u sochy praotce Čecha v Krabčicích-Rovném. Od symbolu úsvitu našich dějin pak půjdou průvodem alejí k úpatí Řípu, kde přesně v poledne houkáním všech přítomných požárních automobilů bude setkání oficiálně zahájeno spolu s československou státní hymnou. O hudební doprovod se postaral Velký dechový orchestr z Mělníka.

Pak už se hosté mohli těšit na program, který začal ukázkami hasičských soutěží dětí a dorostu z Vědomic, Tuhaně a Raškovic. Potom firma Stimax představila v praktické činnosti vysokotlaký hasicí přístroj Vario Carbon 13. Díky spolupráci profesionálních a dobrovolných hasičů se návštěvníci akce stali svědky, jak se stříhá havarovaný vrak auta. K vidění byla jak historická technika v čele s koněspřežkami z Libkovic, Černoučku a Cítova, Laurinka z roku 1926 z Libochovic, tak řada moderních požárních automobilů, včetně kontejneru nouzového přežití. Mimo jiné si návštěvníci díky roudnické firmě Meva vyzkoušeli, jak se dýchá pomocí přístroje.

Byl tu i prodejní stánek s hasičskými dárky, na kterých nechybělo logo akce a stánky s občerstvením. Pro ta nejmenší nechyběl skákací hrad. Děti si také mohly vyzkoušet hašení malou džberovou stříkačkou. A jelikož už je podzim a může se ochladit, tak v rámci zabezpečení občerstvení jsme rádi přijali nabídku firmy Fernet Stock s ochutnávkou jejich výrobků. Své nápoje přišli nabídnout také výrobce vitamínových produktů a doplňků stravy firma Juwital.

Vyvrcholení prvního setkání hasičů pod Řípem bylo v šestnáct hodin na vrcholu hory, kde byla hasičská fontána zabezpečená dálkovou přepravou vody podřipských sborů, která ozdobily slavnostní dekorování vybraných praporů.

Bohatou fotogalerii z celé akce naleznete ZDE.

Autor: Josef Pepa Nitra
Foto: Mirdas Stehlík

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “FOTO OD VÁS: Řipské hasičské setkání se uskutečnilo na úpatí nejposvátnější české hory

Napsat komentář