Jihočeský Krimi Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Statečný čin policistů z Týna nad Vltavou! Zachránili muže, který chtěl spáchat sebevraždu skokem z přehrady

ČESKÉ BUDĚJOVICE – V neděli 17. listopadu 2019 nastoupili do služby policisté z obvodního oddělení Týn nad Vltavou prap. Zdeněk Vařák a prap. Miloš Pour a netušili, že v tento sváteční den zažijí dramatické chvíle, ve kterých půjde o život.

Po 15:00 hodině prováděli policisté hlídku nedaleko Hněvkovické přehrady. Několik set metrů před přehradou si všimli muže, který šel směrem k Týnu nad Vltavou. Na základě osobní znalosti věděli, o koho se jedná, znali jeho jméno. Policisté poté jeli provádět dohled nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu, když po patnácti minutách dostali od operačního důstojníka informaci o tom, že je na Hněvkovické přehradě muž (37 let), který chce spáchat sebevraždu. Policisty kontaktovala příbuzná tohoto muže, policisté tedy věděli, že je to ten samý muž, kterého předtím viděli nedaleko přehrady. Policisté okamžitě zapnuli majáky a neprodleně se vydali na místo.

Když se přiblížili k přehradě, majáky vypnuli a snažili se co nejrychleji a zároveň co nejméně nápadně přiblížit k mostu. Když na most najížděli všimli si, že velmi těsně u zábradlí stojí dotyčný muž. Proto se s vozidlem začali k muži přibližovat, snažili se, aby o nich nevěděl. Když už byli na jeho úrovni, otevřel prap. Vařák dveře u spolujezdce. Toho si však muž všiml a rychle přehodil pravou nohu přes zábradlí. Policista věděl, že jde o vteřiny, velmi rychle proto zareagoval, vyskočil z vozidla, silně muže uchopil za límec a levou ruku a strhl ho ze zábradlí dozadu na silnici. Muž se však policistovi bránil, snažil se mu vytrhnout a přitom křičel, že chce svůj život ukončit, že chce skočit dolů. Prap. Pour kolegovi přispěchal na pomoc a společně muže položili na zem. Následně mu přiložili služební pouta. Až poté se muž zklidnil. Na místo poté přijela také zdravotnická záchranná služba, která si muže převzala. Při této události nebyl naštěstí nikdo zraněn.

Policisté za svůj čin zaslouží velké poděkování. Byli v pravý čas na správném místě a svým činem zachránili život člověka. Doslova tak naplnili motto „Pomáhat a chránit“.

Autor: por. Ing. Štěpánka Schwarzová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář