HZS Krimi Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Požár v kempu na Příbramsku způsobil mnohamilionovou škodu

PŘÍBRAMSKO – Dnes krátce před sedmou hodinou přijalo operační středisko středočeských hasičů informaci o viditelné záři a velkém kouři z lesa západně od obce Věšín na Příbramsku. 

Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotku ze stanice Příbram a dobrovolné jednotky obcí Věšín a Rožmitál pod Třemšínem. Další volající uvedl, že požárem je zasažena budova v rekreačním středisku Věšín. K události tak byly povolány další dobrovolné jednotky, konkrétně JSDHO Březnice a Vševily.

Po příjezdu první jednotky na místo a po průzkumu rozsahu požáru byl ihned vyhlášen druhý stupeň poplachu, protože bylo nutné povolat další síly a prostředky. Poplach byl proto vyhlášen ještě profesionální jednotce Dobříš a dobrovolným jednotkám obcí Hvožďany, Bohutín, Příbram – Březové Hory a Buková u Rožmitálu.

Velitel upřesnil, že požár zasáhl hlavní jednopodlažní budovu o půdorysu 30×15 metrů včetně zastřešené terasy restaurace. K likvidaci požáru hasiči postupně nasadili pět vodních C proudů. Jedním zasahovali i z výškové techniky a také použili hasicí hřeby. Potřebnou hasební vodu čerpali z místního bazénu a zároveň jezdili doplňovat cisterny z hydrantu ve Věšíně. Pro zajištění bezpečnosti zasahujících byl celý objekt odpojen od přívodu elektrického proudu. Celý zásah probíhal pouze zvenku, protože střecha nad hospodářskou budovou se propadla a hasiči nemohli vstoupit dovnitř. Část jednotek se zaměřila na uchránění navazující dvoupodlažní části.

Vzhledem k předpokládanému dlouhodobějšímu zásahu byla nařízena záloha stanic Dobříš a Příbram. Kvůli větší potřebě dýchací techniky a nutné výměně tlakových lahví se vzduchem byl k požáru vyslán také protiplynový automobil z berounské stanice.

Asi půl hodiny po poledni ohlásil velitel zásahu lokalizaci a nechal snížit poplachový stupeň na základní úroveň s tím, že postupně začne s redukcí jednotek. Po půl hodině byly na základny odeslány dobrovolné jednotky ze Vševil, Bohutína a z Březnice.

Hasičům se podařilo část budovy zachránit, ovšem i tak je škoda předběžně odhadnuta na deset milionu korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, ke kterému byla přizvána expertní skupina Technického ústavu požární ochrany Praha.

Autor: por. Ing. Tereza Fliegerová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Požár v kempu na Příbramsku způsobil mnohamilionovou škodu

Napsat komentář