Finance HZS Karlovarský Krimi Politika Pomáháme Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Tragický požár v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech na Chomutovsku si vyžádal osm obětí na životech

VEJPRTY NA CHOMUTOVSKU – Tragický ranní požár v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech na Chomutovsku má na svědomí osm lidských obětí a dalších třicet lidí je zraněno. Je mezi nimi například i personál domova nebo zasahující policista či místostarosta Vejprt Vlastimír Volín.

Jakl jsme již dnes informovali, ústecká záchranná služba v souvislosti se tragédií vyhlásila mimořádnou událost, na místo dorazil vedle zástupců Ústeckého kraje i premiér Andrej Babiš nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová či šéf republikových hasičů genpor. Drahoslav Ryba.

Požár vznikl údajně v jenom z pokojů v herně, která slouží jako klubovna a plameny zasáhly i další dvě místnosti. Osm mužů se udusilo zplodinami. Další tři desátky klientů ústavu pak bylo evakuováno do bezpečí. Hořet začalo před pátou hodinou ranní a vedle záchranářů Ústeckého kraje na místě zasahovali i záchranáři z Karlovarska a dvě posádky z nedalekého Německa. Na místo se pak sjely jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů. I nadále probíhá intenzivní vyšetřování celé tragické události… Kriminalisté vyšetřují tragický požár jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová novinářům dnes na místě několikrát řekla, že v minulosti se někteří klienti údajně pokoušeli o založení požáru. I to je proto jedna z vyšetřovacích verzí příčin tragédie… I nadále zůstává okolí požářiště hermeticky uzavřeno a policisté na místo pouštějí jen místní obyvatele nebo pracovníky domova.

Vedení Ústeckého kraje vyjádřilo upřímnou soustrast všem pozůstalým v souvislosti s ranním požárem Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech na Chomutovsku.

Ústecký kraj řeší krizovou situaci ohledně požáru Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech. Na místě jsou osobně 1. náměstek hejtmana Martin Klika a tajemník Bezpečnostní rady Ústeckého kraje Marcel Kucr.

„Oceňuji rychlý a profesionální zásah všech složek krajského integrovaného záchranného systému (IZS) a členů Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Vejprty,“ uvedl na adresu zásahu hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který se osobně vypravil na postižené místo v odpoledních hodinách.

Již během dopoledne byl na místě přítomen 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika, který poděkoval starostce města Vejprty Jitce Gavdunové za její přístup a prvotní kroky. „V tuto chvíli má Ústecký kraj k dispozici 24 volných míst ve svých příspěvkových organizacích, které může okamžitě nabídnout k zajištění ubytování pro klienty domova. Chtěl bych také poděkovat za vlnu solidarity v podobě nabídek ze strany Karlovarského kraje a dalších krajů.“

Jednání BRÚK se zúčastnili rovněž předseda české vlády Andrej Babiš, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ředitel krajské pobočky Úřadu práce ČR Radim Gabriel. Hasičský záchranný sbor zajišťuje v tuto chvíli sanaci objektu po uhašení požáru, Policie ČR vyrozumívá pozůstalé. Složky krajského IZS zajišťují rovněž psychologickou pomoc klientům i zaměstnancům domova.

Rada Ústeckého kraje projedná poskytnutí finanční pomoci z Fondu pro mimořádné události.

Autor: redakce

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “AKTUALIZUJEME: Tragický požár v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech na Chomutovsku si vyžádal osm obětí na životech

Napsat komentář