Doprava Pomáháme Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Policisté v Mostě radili chodcům a apelovali na ně ,aby byli v silničním provozu dobře vidět a používali reflexní prvky

MOST- Policisté dopravního inspektorátu a oddělení tisku a prevence koncem týdne opět apelovali na chodce, aby byli dobře VIDĚT na silnicích.

Dle zákona o provozu na pozemních komunikacích pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu.

Podle policistů je bezpečnost chodců důležitá i ve městě, zejména za snížené viditelnosti. To platí při hustém dešti, sněžení, mlze, ale i za soumraku. Proto je důležité používat reflexní prvky. Ty upozorní řidiče na to, že se na silnici pohybuje chodec a má šanci včas zastavit nebo se chodci bezpečně vyhnout. Reflexní materiály odráží světlo a jsou viditelné na více jak 200 metrů. Je vhodné je umístit na hýbající se části těla – kotníky, zápěstí. Naproti tomu fluorescenční materiály slouží pro lepší viditelnost ve dne a při snížené viditelnosti v noci svoji funkci ztrácí.

To vše mohli chodci slyšet od dopravních policistů, kteří těmto účastníkům silničního provozu předávali kromě rad a důležitých informací i různé reflexní prvky.

Autor: nprap. Ludmila Světláková

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář