Finance HZS Kultura Politika Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Zastupitelé Děčína právě jednají o chystaném zrušení jednotky dobrovolných hasičů v Křešicích a sloučení 3 jednotek pod jednu

DĚČÍNSKO – Zastupitelé v Děčíně dnes jednají o zrušení jedné ze čtyř jednotek dobrovolných hasičů, jde o jednotku SDH Děčín – Křešice. Ročně tím ušetří přibližně 400 tisíc korun. Tři zbývající jednotky hasičů: Staré město, Boletice a Horní Žleb by následně chtěli zastupitelé sloučit pouze pod jednu organizační složku JSDH v okrese Děčín. Zastupitelstvo o tomto kroku jedná od 10:00 v děčínském kulturním domě Střelnice…
Zastupitelé Tomáš Brčák a Rudolf Brejška již od začátku kritizují záměr vedení města zrušit JSDH Děčín – Křešice. Na jednání zastupitelstva města ve čtvrtek 20. února 2020 proto nepodpoří tento záměr. Naopak si myslíme, že by město mělo dobrovolné hasiče podporovat.
Otevřený dopis pro zastupitelstvo města Děčín
“Vážení přátelé a zastupitelé města Děčína, obracím se na Vás, pro křivdu a aroganci moci, která se děje na Hasičích v Křešicích. V předchozím čase, ne více jak dva měsíce, se vedení města rozhodlo bez vysvětlení a věcných argumentů zrušit výjezdové družstvo hasičů v Křešicích a následně i vypovědět smlouvu Sdružení dobrovolných hasičů ČMS – spolek Křešice, vše je součástí údajné reorganizace JSDH v Děčíně. Sdružení i výjezdové družstvo je v prostorách požární zbrojnice v Křešicích od roku 1892 (127 let) a patří k nejstarším spolkům dobrovolných hasičů, kteří ještě existují.
Důvody proč odmítnout plánovanou reorganizaci složek JSDH – heslovitě:
Celá reorganizace je šitá horkou jehlou a neprošla odbornou ani veřejnou diskuzí
(vše vzniklo a prošlo radou během dvou měsíců, zajímavé je, že HZS UL nic takového nenavrhuje, viz dopis plk. Vyskočila)
Celý záměr rušení dobrovolných družstev nebo sdružení je proti všem zásadám programového prohlášení koaličních stran z roku 2018 (podpora aktivního života, podpora sportu, a práce s dětmi, podpora občanské akce a jejich zázemí)
K návrhu reorganizace složek JSDH není žádná ekonomická rozvaha
(nikde není vidět přínos, úspora a proč se to vlastně děje – nemá Děčín náhodou dost jiných palčivějších problémů, které je třeba řešit, než dobrovolné hasiče)
Zrušení byť malé jednotky JPO 5 v Křešicích bude mít přesah na chod Sdružení hasičů Křešice a následně celé obce, sportovní a kulturní akce, výchovu mládeže (samostatně a bez podpory města se neobejdou a ovlivní i ráz obce Křešice)
Návrh reorganizace JSDH vyzdvihuje jednu nebo dvě jednotky nad ostatní (to nebude fungovat, je zde odvěká rivalita mezi spolky a nikdo se nakonec nepodřídí, město bylo vždy garantem spravedlivého rozdělení prostředků)
Odůvodnění dopisu a vysvětlení témat:
Hlavním problémem je jak se město k dobrovolným hasičům staví, po létech obětavé a dobrovolné práce pro obec i město, po ocenění za zásluhy při lesních požárech i povodních, vedení města říká dost, bez vysvětlení, bez argumentů a hlavně bez hasičů. Vedení sdružení a družstva si město ani rada nepozvala k vyjádření. Opět je tu známé „o nás, bez nás“.
– Hlavní důvod v takovém chování vedení města lze pak snadno spatřit v projektu a výstavbě Domova pro seniory v bývalém Bowlingu, který s hasičskou zbrojnicí sousedí. Hasiči v Křešicích jsou podporovateli tohoto projektu na revitalizaci objektu Hotelu Bowling a jejich účast je patrná již v předloženém projektu. Proč potom takový přístup?
Co jsou vlastně Křešice a kdo je zná: něco k 800 lidí na 4 km² jsou součástí Děčína od roku 1981. Co vlastně přineslo za skoro 40 let soužití s Děčínem obyvatelům Křešic. No jestli někdo ví, prosím… Já nevím o ničem, jen sliby: dodnes tu není kanalizace, přesto, že nová čistička stojí skoro na hranici Křešic a Boletic, dodnes tu není plyn nebo centrální vytápění, proto se Křešice každou zimu halí do kouře z lokálních topenišť na tuhá paliva, dodnes tu cesty tvoří jen drť po Němcích a tenká vrstva asfaltu, která je jak řešeto, jediné dvě průmyslové zóny Fruta a Loděnice v tichosti zmizeli a lidé přišli o práci. Není divu, že jsou lidé k záměrům města Děčín v Křešicích opatrní a nedůvěřivý a mohou čekat jen zradu a plané sliby. (To může být také kámen úrazu, kdy na papíře hezký projekt narazí na skutečnost a výše uvedené překážky).
Kdo je dobrovolné sdružení hasičů a co dělají: Jediná obecní aktivita, která drží lidi pohromadě, všichni si pomáhají a je za nimi vidět kus práce. Hasiči 70 let udržovalo zbrojnici a klubovnu, když se o ní město nestaralo, hasiči postavili svépomocí s občany Křešic vlastní dětské hřiště o které se sami hasiči stále starají. Hasiči z Křešic jsou i za zábavou a společenským děním – kdo by neznal, čarodějnice, dětské dny, tábory pro děti, soutěže hasičů O pohár města i Dne záchranářů, to je jen zlomek akcí za kterými proudí do Křešic i lidé z okolí. Je to práce s mládeží v hasičském kroužku i starost o vysloužilé hasiče. Všichni mají svou práci, rodiny, přesto přijdou a dobrovolně pomáhají.
Co je výjezdové družstvo hasičů v Křešicích: Je to 20 chlapů v montérkách a 40 let starou cisternou, kterou dali do hromady z kupy šrotu. Jsou jen 5 kategorie výjezdu v integrovaném záchranném systému. Je jasné, že na velké požáry, zásahy ve výškách a v chemickém ohrožení jsou tu jiní profesionálové. Ale tihle se vždy sejdou a dobrovolně na zavolání vyjedou. Je to jistota pro lidi, když zateče voda po deštích do sklepa, když po vichřici popadají stromy a je dobré, až bude hůř, je mít po ruce.
– Důvody města Děčín pro zrušení dobrovolných hasičů – ekonomické: taková malá jednotka nestojí město více jak 300 tis. Kč ročně. Je to jen zlomek z provozních výdajů, ze kterých se platí různé okrašlovací spolky a sportovní družstva. Město se poslední dobou zrovna nechová, že by bylo třeba všude škrtat.
– Dalším argumentem z úst vedení města, je že si hasiči udělali z veřejné zbrojnice hospodu. Pravda je ale jiná: Křešice měli v roce 1981 své dva obchody, školu, hospodu a obecní dům, kde byla dříve i služebna policie. To vše se časem zprivatizovalo, a co zbylo pro obyvatele z Křešic, jen garáž se zbrojnicí a tmavá kolna, kterou si k ní přistavěli. Není divu, že se o ní berou, je to jediné místo, kde se mohou scházet. A co je špatného, že jsou zde lednice na maso a špekáčky k ohni a pípa na pivo. Hasiči chtějí, aby lidé přišli, aby se scházeli, bavili a také pracovali na společném cíli. My od lidí chceme práci a soudržnost…”
Autor: Bc. Luděk Kaisr
jednatel Sdružení hasičů Křešice
Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Zastupitelé Děčína právě jednají o chystaném zrušení jednotky dobrovolných hasičů v Křešicích a sloučení 3 jednotek pod jednu

Napsat komentář