Cestování HZS Koronavirus Krimi Nezaradené Policie Praha Složky IZS Středočeský Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

ŽIVĚ AKTUALIZUJEME…V Česku jsou tři lidé nakažení novým koronavirem

ČESKO – V Česku jsou první tři případy nákazy koronavirem. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch  na tiskové konferenci.

„V České republice máme první tři případy nemoci COVID-19 (coronavirus), jsou to případy, které byly potvrzeny v rámci Národní referenční laboratoře. Jsou to tedy zatím suspektní případy, pro potvrzení posíláme vzorky do laboratoře v Berlíně, ale s největší pravděpodobností to jsou skutečně tři pozitivní případy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jeden případ Na Bulovce je muž české národnosti ročník 1952, který pobýval na italské univerzitě v Udine, kde byl na konferenci.

„Po návratu byl v domácí karanténě s tím, že u jednoho z italských kolegů na univerzitě byl potvrzen COVID-19. Z toho důvodu došlo k vyšetření daného pána a to bylo pozitivní,“ sdělil ministr  Adam Vojtěch.

Druhý případ Na Bulovce je žena ze Spojených států amerických, ročník 1999, která studuje v Miláně.

„Jela jako turistka do Prahy, zhoršil se její stav, byla vyšetřena prvotně na urgentním příjmu v Motole, vše proběhlo tak jak má, podle našich pokynů – bylo s ní nakládáno jako s potenciálně infekční, všichni zdravotníci měli ochranné pomůcky, takže riziko nákazy v Motole bylo minimalizováno a následně z Motola byla převezena do Nemocnice Na Bulovce,“ popsal ministr.

Třetí případ je v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, a to pacient české národnosti, ročník 1976, který byl na lyžařské dovolené v Itálii v severní části Benátska, tedy v rizikovém regionu.

„Cestoval autem se svou rodinou, s manželkou a čtyřmi dětmi, ti všichni jsou nyní v domácí karanténě, ale bez příznaků,“ přiblížil ministr s tím, že budou dál testováni.

ON- LINE ZPRAVODAJSTVÍ

19:26- Dominikánská republika hlásí také první případ koronaviru. Je jím italský turista.

19:12 – Premiér Andrej Babiš chce kvůli šíření koronaviru zakázat lety z Milána a Benátek. Navrhne to na Bezpečnostní radě státu. Itálie podle něj nákazu nezvládla.

18:45 – Premiér Andrej Babiš  na pondělních 7:00 svolal Bezpečnostní radu státu.

18:35 – Do Nemocnice na Bulovku přijely z Ústí nad Labem dva sanitní vozy v doprovodu dvou policejních aut. V jedné sanitce byl převážen i pacient s rouškou na obličeji a byl přijat do nemocnice.

18:24 – V Itálii zemřelo dalších pět lidí nakažených koronavirem, počet obětí v této zemi tak stoupl na 34, uvedla agentura ANSA. Nakažených bylo potvrzeno téměř 1700.

18:10 – Zdravotníci v současné době zjišťují, s kým přišla trojice nakažených osob v Česku do kontaktu. Jeden muž pobýval ve vysoce rizikové oblasti Benátsko a cestoval domů autem s rodinou. U něj by rizikových kontaktů mělo být minimum. Další muž byl na univerzitě v italském Udine a poslední pacient, mladá Američanka, v Itálii studuje.

17:58 – „Není důvod k obavám, jsme připraveni. Je důležité, aby naši lidé, kteří se vrátí z Itálie a mají příznaky, zůstali doma,“ prohlásil premiér Andrej Babiš. „Chtěl bych uklidnit lidi, aby nenakupovali potraviny. U nás to není otázka zásobování. Roušky a respirátory budou potřebovat zdravotníci,“ dodal Babiš.

17:34 – Podle ředitelky Krajské hygienické stanice se sídlem v Ústí nad Labem Lenky Šimůnkové je v domácí karanténě v Ústeckém kraji dalších deset lidí, kteří nemají ale žádnou vazbu na případ nemocného muže. Souvisí to podle ní s tím, že v části Ústeckého kraje byly prázdniny a řada lidí odjela na dovolenou do Itálie, která je v Evropě nejvíce zasažena novým typem koronaviru.

16:40 – Podle informací  pacient, u kterého se v Ústí nad Labem potvrdil koronavirus, byl převezen na pražskou Bulovku. Zdravotníci tak postupovali podle předem daného schématu.

16:20 – „Prosím všechny, aby velmi zvážili, zda jezdit do rizikových regionů na dovolenou. Všichni nakažení byli v severní Itálii. Znovu upozorňujeme na riziko cest do těchto oblastí,” apeloval Vojtěch.

16:15 – S americkou turistkou, která je izolována na Bulovce, cestovala stejně stará kamarádka z Ekvádoru. I ona byla testována, výsledek byl negativní.

16:10 – Žádný z případů není závažný, uvedl Vojtěch. 

16:08 – Na Bulovce je pacient, ročník 1952, české státní příslušnosti. Dále Američanka, ročník 1999. V Ústí nad Labem je Čech, ročník 1976.

Češi se vrátili z Itálie, v prvním případě z vědecké konference, ve druhém případě z dovolené na lyžích. Američanka tam studuje, přijela do Prahy jako turistka, řekl Vojtěch.

16:05 – „Byly potvrzeny první tři případy koronaviru v Česku,” řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na tiskové konferenci s tím, že Česko teď posílá vzorky do laboratoře v Berlíně, které mají ještě nákazu potvrdit.

„S největší pravděpodobností jsou to pozitivní případy,” dodal. Dva pacienti jsou v Praze na Bulovce, jeden je v Ústí nad Labem. Pacienti jsou izolováni na infekčních odděleních.

16:03 – Česká televize uvedla, že v České republice se objevily první tři případy nákazy koronavirem.

Autor: Redakce

 

 

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ŽIVĚ AKTUALIZUJEME…V Česku jsou tři lidé nakažení novým koronavirem

Napsat komentář