Kultura Technika Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: „Víte, která rostlina je poslem jara na jižní Moravě?

TEPLICE – … ne? a právě tato nádherná rostlina vykvetla i na skalce v botanické zahradě v Teplicích a alespoň prostřednictvím aktuální fotografie vám ji můžeme představit.

Jedná se o koniklec velkokvětý, tedy Pulsatilla grandis. Je to dobře známý symbol jara teplých oblastí Moravy, kde roste na slunných a především vápencových stráních, na skalních i travnatých stepích, často v bohatých porostech, vzácněji i v křovinách a lesních světlinách a též ve vinohradech a sadech.

Rod Pulsatilla čítá na 20 druhů, s některými dalšími vás vbrzku seznámíme na těchto stránkách. Dost často se názvy některých druhů prolínají s blízkým rodem Anemone, čili sasanka.

U nás v České republice se v přírodě můžete setkat s cca 5 druhy, které jsou všechny chráněny zákonem. Potkáte-li je v přírodě, netrhejte je, prosím, a ani se nesnažte je přesazovat. Přesazování je stejně v naprosté většině neúspěšné, rostliny mají lehce zranitelný dlouhý kořen. Výsevy ze semen jsou mnohem úspěšnější.

Určitou zajímavostí je, že se v minulosti koniklec používal v lékařství, jeho kořen údajně spolehlivě zaháněl morovou nákazu.

A vedle fotografie této rostliny přidáváme malou ukázku květů dalších druhů konikleců. A zítra na shledanou nad dalším povídáním a jarních květech v naší zahradě a vypravíme se současně i do blízkého Českého Středohoří.“

Autor: Bc. Petr Šíla

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář