Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů Zvířata

NAPSALI JSTE NÁM: Domácí zvířata virus způsobující nemoc COVID-19 nepřenáší! Prosíme nepanikařte

ČESKO – V souvislosti s novým typem koronaviru začínají někteří lidé doslova bláznit a domnívají se, že nákazu mohou přenášet domácí mazlíčci a už dokonce evidujeme případy, že zvířata kvůli tomu lidé z bytu vyhodili.

Asi nejvíce jsou ohrožený zvířata z útulků a kočky zvlášť. I někteří „lidští“ lékaři často vyřknou hloupost ve smyslu, no jo, vy máte kočku z útulku, tak se nedivte, že jste nemocní, aniž by dál zjistili, kde a s kým se pacient před tím stýkal a pohyboval.

Dnes naší kolegyni Janě volala naše „ježčí“ pečovatelka, že její sousedce a kamarádce, která má doma skoro 20 zachráněných koček, vyhrožoval někdo ze vsi, že je všechny pozabije, aby kočky nešířily nákazu koronavirem. A tyhle doslova „debilní“ názory ještě k tomu pak podporuje takový magory jako je „Králik“ týrající kočky a koťata z útulků.

U koček se koronaviry opravdu vyskytují (a vyskytovaly a vyskytovat budou). Mohou se však nakazit pouze mezi sebou. Takže taková FIPka se může přenést pouze z kočky na kočku.

Autor: Irena Stará

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NAPSALI JSTE NÁM: Domácí zvířata virus způsobující nemoc COVID-19 nepřenáší! Prosíme nepanikařte

Napsat komentář