Koronavirus Pomáháme Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Ústí nad Labem zřídilo linku pomoci občanům, kteří potřebují dovézt jídlo nebo léky

ÚSTÍ NAD LABEM- Město Ústí nad Labem zřídilo linku pomoci občanům, kteří potřebují vyřídit nákupy nebo dovézt léky. Je určena především osamělým seniorům a postiženým lidem.

Informační linku na čísle 475 271 100 zřídil Magistrát města Ústí nad Labem. Lidé se na ní mohou informovat o nejnovějších změnách v souvislosti s nebezpečím nákazy koronavirem.

Pracovníci magistrátu jim poradí, kam se obrátit při řešení jejich problémů, co lze nebo nelze při současných opatřeních dělat. Linka bude v provozu v pracovních dnech od 8 do 17 hodin. Je určena zejména pro seniory a ostatní ohrožené skupiny obyvatel.

„Chceme vyjít vstříc občanům, kteří potřebují informace a nemohou se třeba na ostatní linky dovolat. Asi nedokážeme pomoci úplně se vším, ale poskytneme alespoň tu základní orientaci,“ vysvětlil primátor Petr Nedvědický.

Primátor zároveň podpořil výzvu vedení dopravního podniku, aby si občané zakrývali v MHD ústa a nos. „Roušky nejsou, ale pomůže i nějaké provizorní řešení – šátek nebo šála. Řada lidí se pustila do samovýroby roušek, chtěl bych je požádat, aby nemysleli jen na sebe, ale pokud mají možnost, poskytli je i dalším lidem ve svém okolí,“ doporučil Petr Nedvědický.

Budova magistrátu zůstává dále pro veřejnost uzavřena. Úředníci vyřizují běžné záležitosti a podání, která jim občané posílají elektronicky. Prostory pro veřejnost a další pracoviště magistrátu budou postupně desinfikovány ionizátorem.

Zajištěn je provoz jeslí, mateřské školky a základní školy pro péči o děti do deseti let z rodin pracovníků ve zdravotnictví a IZS, pracovníků domovů pro seniory a pečovatelské služby. Nástup dětí do ZŠ Mírová je možný od 6 do 8 hodin.

Město se snaží zajistit respirátory nebo roušky pro své zaměstnance, kteří pracují v první linii, například strážníky městské policie nebo pracovníky domovů pro seniory. Zatím se podařilo nakoupit nebo získat darem první stovky kusů, které byly hned distribuovány.

V souvislosti s nařízením vlády bylo do 24. března zrušeno vybírání parkovného na městských parkovištích.

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář