HZS Koronavirus Politika Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Vyjádření HZS hl. m. Prahy ke kontaktu příslušníků s osobou pozitivně testovanou na covid-19

PRAHA – Během minulého týdne došlo k setkání jednotek dobrovolných hasičů s náměstkem pro bezpečnost hl. m. Prahy P. Hlubučkem, který v úterý 16.6.2020 večer potvrdil pozitivní test na covid-19. Setkání se účastnili také krajský ředitel HZS hl. m. Prahy a jeho náměstek pro IZS. Náš sbor v součinnosti s Odborem zdravotnického zabezpečení MV okamžitě podnikl kroky nezbytné k zamezení případného přenosu nákazy.

Návštěvy minulý týden proběhly na zbrojnicích jednotek sborů dobrovolných hasičů, nikoliv na stanicích HZS hl.m. Prahy. V řadách dobrovolných hasičů jsou však i příslušníci HZS hl. m. Prahy. Na testy byli odesláni ti příslušníci, kteří přišli do přímého kontaktu s panem náměstkem Hlubučkem a zároveň proběhlo interní trasování dalších kontaktů pro případ potvrzení nákazy v našich řadách. Na stanicích profesionálních hasičů se dodržují již dlouho nastavená přísná bezpečnostní opatření, tzn. bezkontaktní předávání směn, používání dezinfekčních prostředků a kontrola tělesné teploty.

Testování se týkalo celkem 16 příslušníků, kteří přišli do kontaktu. Nikdo z dotyčných příslušníků nevykazoval příznaky nákazy.

Výše uvedená opatření jsou realizována z principu předběžné opatrnosti a je zcela zřejmé, že tato opatření jsou přísnější než v civilním sektoru. Vzhledem k nutnosti udržení akceschopnosti HZS ČR byl tento zpřísněný režim realizován po dohodě s Odborem zdravotnického zabezpečení MV (služební lékař a hygienická služba Ministerstva vnitra) a s generálním ředitelstvím  HZS ČR. Přísná opatření byla přijata také proto, že mezi 16 příslušníky jsou 2 z vrcholového managementu a 2 z operačního střediska.

Ve čtvrtek 18.6.2020 po 15.hodině sbor získal prvních 6 výsledků. Zatím jsou testovaní příslušníci, včetně krajského ředitele HZS hl. m. Prahy a jeho náměstka pro IZS, negativní. Po konzultaci s ošetřujícím lékařem a Odborem zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra bylo rozhodnuto, že příslušníci, jejichž výsledky byly dnes negativní, se mohou vrátit do služby a není jim nařízena karanténa.

Zdroj: HZS Praha
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “ZAUJALO NÁS: Vyjádření HZS hl. m. Prahy ke kontaktu příslušníků s osobou pozitivně testovanou na covid-19

  1. Pingback: blote tieten

Napsat komentář