Doprava HZS Krimi Policie Složky IZS Technika Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME VIDEEM: Nevybuchlou munici po výbuchu policejního muničního skladu v Bílině hledali i dnes pyrotechnici

BÍLINA – Policejní pyrotechnici, vojáci a hasiči i během dneška zasahovali v areálu Speciálních staveb Most v Bílině, kde včera explodovala vyřazená policejní munice. Hledali především nevybuchlou munici, která po explozích mohla být vymrštěna na vzdálenost až 500 metrů. Plechový objekt muničního skladu doslova rozmetala série výbuchů. Trosky a těžké traverzy byly vymrštěny desítky metrů vysoko!  Tlaková vlna explozí navíc vysklila okna okolních podniků a firem.

Policejní pyrotechnici se obávali, že by mohlo dojít k dalším nekontrolovaným výbuchům a proto hasiče k požáru muničního skladu pustila, až po několika hodinách. Hasiči navíc museli ochlazovat zbytky nevybuchlé munice nebo hlídat u čerpacích stanic na hlavním silničním tahu z Bíliny na Teplice na silnici I/13. Čerpací stanice byly od epicentra výbuchu vzdáleny jen pár desítek metrů.

Podle policie naštěstí při výbuchu nebyly žádné oběti na životech a nikdo nebyl zraněn. Muniční policejní sklad, o kterém prý ale vedení Bíliny nemělo ani tušení, přitom byl na okraji bílinského sídliště. Plechový objekt skladu totiž využívala Policie ČR jako svůj muniční sklad pro uložení vyřazené munice.

VIDEOREPORTÁŽ…. 

Videoreportáž připravili: Honza Vraný, Jitka Andrlová a Jana Homolová

V úterý krátce po sérii masivních explozí policisté evakuovali okolí skladů. Do bezpečí se museli narychlo ukrýt pracovníci a zaměstnanci okolních firem. Jedním z nich byl i František Ottenschlager ze Stavebnin Černý, který redakci Agentury JV PRESS.cz popsal incident s tím, že on i jeho kolegové si nejprve mysleli, že první rána pocházela z dopravní nehody. Pak se ale výbuchy stupňovaly. Tlaková vlna vysklila okenice stavebnin a kusy železa proletěly střechou.

Ministr vnitra Jan Hamáček k události uvedl, že šlo o menší incident, při kterém došlo k zahoření a následný výbuch muniční kobky o rozměrech 3×3 metry. Od výbuchu se následně podle Hamáčka vznítilo dřevo. Prověřování okolností příčin vzniku požáru si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů. V této souvislosti proto policisté nebudou poskytovat žádné další informace. Na místě probíhají úkony související s ohledáním perimetru, objekt je i nadále uzavřen a policisté jej i nadále střeží. I během dneška policisté pomocí hasičské plošiny prohledávali například okapy a střechy okolních objektů, jestli se na nich neukrývá nevybuchlá munice. Pyrotechnici také prohledávali krajnice a travní porost u silnice I/13 v okolí čerpacích stanic.

FOTOGALERIE…

I nadále sledujeme dění exploze muničního skladu v Bílině.

Autor: Honza Vraný
Jitka Andrlová a Jana Homolová

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “AKTUALIZUJEME VIDEEM: Nevybuchlou munici po výbuchu policejního muničního skladu v Bílině hledali i dnes pyrotechnici

  1. Pingback: ไฮเบย์

Napsat komentář