Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Generál Opata ocenil vojáky za záchranu lidského života při vážné dopravní nehodě

ČESKO – Náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata ocenil plaketou za Záchranu lidského života a certifikátem Laudi Memorabilis desátníky Lukáše Humlíčka a Radka Klečatského.

„Cením si toho, že dokážete při krizových situacích pohotově reagovat a nejste lhostejní. Jsem rád, že jste využili svoje zkušenosti z výcviku i reálného nasazení,“ zhodnotil generál Opata.

Příslušníci minometné baterie 41. mechanizovaného praporu ze Žatce pomáhali při vážné dopravní nehodě převráceného kamionu, která se stala v srpnu u obce Žďár u Jesenice.

Překvapilo je, že první účastník nehody sice zastavil, ale neopustil vozidlo a hned odjel. Oni však při příjezdu k nešťastné události začali rychle jednat.

„Právě jsme byli na cestě do kurzu Musado, když jsme uviděli u silnice převrácený kamion. Zastavili jsme a okamžitě vytáhli řidiče z vozidla, provedli jsme prvotní ošetření a zavolali záchrannou službu. Také jsme se podíleli na řízení provozu,“ popsal desátník Radek Klečatský. Stav řidiče byl natolik vážný, že nakonec musel být přivolán vrtulník.

Oběma vojákům určitě pomohly jejich zkušenosti z výcviku, absolvovali kurz první pomoci v polních podmínkách CLS (Combat Live Saver). Oba byli také nasazeni v zahraniční operaci v rámci alianční předsunuté přítomnosti eFP v Litvě.

„Za hrdinu se nepovažuji, myslím, že je občanskou povinností poskytnout první pomoc. I když pro některé občany, jak jsme se mohli přesvědčit na vlastní kůži, to není samozřejmostí,“ uzavřel desátník Lukáš Humlíček.

Autor: podplukovnice Vlastimila Cyprisová
Foto: praporčík petr Dohnal

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář