Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Dneškem se Česko vrací do čtvrtého stupně PES! Zavřely se opět restaurace i hotely a vrátil se zákaz nočního vycházení

ČESKO – Dneškem, tedy od pátku 18. prosince přechází Česko zpět do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Vláda zpřísňuje opatření proti koronavirové epidemii. Dneškem se tak opět zavřely například restaurace a hotely. Jídla z restaurací budou prodávána pouze přes výdejní okénka. 

Obchody a služby ale i nadále zůstanou otevřeny. V provozu budou i služby jako kadeřnictví. Od dnešního pátku se vrátil ale opět zákaz nočního vycházení, a to mezi 23.00 a 5.00 hodinou ranní. Shromažďovat se opět budou moci nanejvýš šest lidí.

Lyžařská střediska mohou od pátku 18. prosince začít fungovat.

Školáci budou mít o dva dny delší vánoční prázdniny. Od 21. prosince se omezuje provoz vysokých škol a ubytování studentů. 21. a 22. prosince budou mít volno všichni žáci a studenti základních a středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol, základních uměleckých škol, jazykových škol a další, o které se jim prodlouží vánoční prázdniny. Vláda současně rozhodla o úplném zrušení pracovní povinnosti pro studenty od 16. prosince 2020.

Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 14. prosince 2020 schválila také nové kompenzační programy, které mají pomoci podnikatelům, jichž se nejvíce dotknou avizované změny.

Návrat do druhého nejpřísnějšího stupně PES dneškem znamená mimo jiné opětovné zavedení zákazu volného pohybu osob v režimu pro den do 23 hodin a v noci do 5. hodiny ranní. Jsou dneškem uzavřeny bary a restaurace, zoologické zahrady, muzea či koupaliště a další vnitřní sportoviště.

Zůstanou však otevřeny všechny obchody a služby, pokud zajistí, že v prodejně bude jen jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Na rozdíl od minule nebude také platit nedělní zákaz prodeje.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář