Finance Koronavirus Kultura Počasí Politika Pomáháme Technika Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

PROHLÁŠENÍ RADY MĚSTA KRUPKA: K provozu lanové dráhy v době pandemie Covid-19

KRUPKA – Rada města Krupka reaguje na nepřesné a zavádějící informace z médií a sociálních sítí o provozu lanové dráhy „Krupka – Komáří vížka“ v době pandemie COVID 19, proti kterým se důrazně ohrazuje.

Současným provozem lanové dráhy nejsou protiepidemiologická opatření Vlády ČR porušována. Lanová dráha, která není součástí žádného lyžařského areálu, svým provozem naopak pomáhá přeplněné autobusové dopravě a cestujícím směřujícím na Komáří vížku. Všechna nařízená hygienická opatření jsou dodržována. Lanovka je technickou památkou ČR, která byla slavnostně spuštěna 25.5. 1952. Považujeme ji za součást „rodinného stříbra“ našeho města.

Z usnesení Vlády ČR ze dne ze dne 28. ledna 2021 č. 78 o přijetí krizového opatření: Vláda s účinností od 30. ledna 2021 do 14. února 2021 zakazuje (I.3/k) provoz lyžařských vleků a lanových drah s výjimkou využití lanových drah pro zajištění dopravní obslužnosti v rámci veřejných služeb a dále s výjimkou využití lyžařských vleků a lanových drah pro zajištění zásobování nebo chodu kritické infrastruktury nebo pro potřeby složek Integrovaného záchranného systému včetně Horské služby.

K uvedenému nařízení Rada města Krupka konstatuje, že opatření nejsou porušována s odůvodněním:

  1. Doprava na lanové dráze (LD) „Krupka – Komáří vížka“ je provozována jako veřejná drážní osobní doprava provozovaná v obou směrech podle schváleného jízdního řádu s celoročním provozem pro přepravu cestujících, zavazadel a zboží v omezeném rozsahu (např. přeprava jízdní kol), viz Rozhodnutí – úřední povolení na provozování dráhy a drážní dopravy na dráze lanové „Krupka – Komáří vížka“ Drážního správního úřadu ze dne 30.6.2009
  2. V rámci dopravní obslužnosti města a krupského regionu je LD zařazena jako dopravní spoj. LD nebyla projektována ve smyslu plnění sportovních aktivit (např. lyžařský vlek), tj. provoz LD odpovídá běžnému provozu dopravy v rámci aglomerace města; mj. slouží jako spoj do obce Fojtovice, zvláště v zimních podmínkách, kdy se stává silniční komunikace do Fojtovic nesjízdnou atd. LD taktéž slouží k objednané přepravě nákladu na nákladních vozících do hmotnosti 150 kg. Této možnosti využívají vlastníc rekreačních chalup a chat.
  3. LD je otevřená lanovka na sedačkách po 2 osobách; sedačky jsou od sebe vzdáleny cca 20 m.
  4. Z důvodu snížení osobních kontaktů mezi cestujícími byl snížen počet sedaček na 10 sedaček směrem do horní stanice a taktéž směrem do dolní stanice. Na LD je zajištěno, aby nedocházelo ke shlukování velkého počtu osob atd. V případě zvýšení zájmu o dopravu na LD je obslužný personál připraven zajistit bezpečný nástup a výstup a bezpečné čekání na přepravu tak, aby cestující nebyli nákazou ohroženi. Základní podmínkou pro provedení jízdy na LD je povinnost cestujících mít roušku nebo respirátor bez ohledu na rodinné vazby. V nástupních prostorech, horní a dolní stanice, je dostatek místa pro dodržení bezpečné vzdálenosti 2 m mezi cestujícími.

ZA RADU MĚSTA KRUPKA:

Autor: Rostislav Kadlec
místostarosta

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář