Koronavirus Krimi Městská policie Policie Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Městská policie a Policie ČR kontrolují dodržování nových nařízení vlády v Mostě při společném opatření

MOST – Shlukování osob bez roušek na veřejném prostranství, nenošení roušek a respirátorů tam, kde je to nařízeno, a porušení nočního vycházení jsou nejčastější prohřešky, které obě policie zaznamenaly v ulicích Mostu v uplynulém týdnu.

Od začátku platnosti nových opatření se každým dnem zvyšoval počet osob, které nařízení respektovaly. V některých lokalitách však policie zlepšení nezaznamenala a shlukování osob bez roušek bylo na běžném pořádku.

„Přistoupili jsme proto na opatření, kdy spojíme síly a maximální možný počet hlídek strážníků a policistů se společně zaměří na konkrétní vytipované problémové lokality, kde dochází ke shlukování osob. Ty budeme pravidelně kontrolovat a již budeme udělovat pokuty“, uvedl ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.   

Maximální možná výše pokuty je 10 tisíc korun. K té však strážníci ani policisté v Mostě zatím nepřistoupili. Průměrná výše pokuty za přestupky proti krizovému zákonu v roce 2020 činila 500 Kč.

Většinu přestupků v minulém roce strážníci i policisté projednali domluvou v případě, že bylo možné se s přestupci domluvit. Desítky případů denně pak řešili pouhým napomenutím bez lustrace osoby a evidence přestupku v systému.

„Pandemie je na svém vrcholu, kolabují nemocnice a nová opatření mají pomoci situaci ve zdravotnictví zvládnout. Cílem tohoto opatření je snaha o zvýšení kázně lidí a tím přispět ke zlepšení epidemiologické situace“ dodal Jindřich Bergmann, zástupce ředitele územního oboru Policie ČR.

Kontrola dodržování nařízení vlády není omezena jen na společné opatření Policie ČR a městské policie. Kontroly provádějí všechny hlídky v rámci své běžné činnosti po celých 24 hodin na celém území města Mostu.

Cílem je zajistit bezpečí pro všechny zodpovědné občany. Podle obou policií také drtivá většina občanů k opatřením přistupuje rozumně, policisty  a strážníky respektují a činnost policie v této oblasti vnímají jako potřebnou.

Autor: Ing. Veronika Loucká

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář