Doprava Kultura Městská policie Policie Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Městská policie v Praze pořídila dvě nová vozidla pro odchytovou službu

PRAHA – V Praze fungují již dlouhých 28 let útulky pro opuštěná zvířata, které provozuje městská policie. Za tu dobu přijaly více jak 92 tisíc zvířat nejrůznějších druhů a přes 91 tisíc z nich se podařilo vrátit buď původním majitelům, nebo našla zcela nový domov.

Jednou z činností, které útulky zajišťují, je odchyt zvířat. Tedy těch, které nespadají do kategorie volně žijících živočichů. Odchytová služba ročně zajistí v průměru kolem 2 tisíc zvířat, nejvíce se tradičně jedná o psy a kočky. „Současná auta, která zaměstnanci ke své práci využívali, dosluhovala. Městská policie proto vypsala veřejnou zakázku a nakoupila dvě zbrusu nová.

Obě vozidla pořídila za 3 milióny korun bez DPH,“ sdělil náměstek primátora Petr Hlubuček, který má ve své kompetenci mimo jiné právě bezpečnost. „Zásadní úpravu představuje vestavba určená k přepravě jak odchycených zvířat, tak i těch uhynulých“, doplnil ředitel Eduard Šuster.

Nákladový prostor je kompletně tepelně izolovaný, rozdělený přepážkami, které tvoří šest samostatných kójí, z nichž pět slouží jako kotce pro zvířata a šestá je technickým prostorem, kde je také umístěn i speciální kontejner na zvířata uhynulá. Stálou teplotu nákladového prostoru ve všech ročních obdobích zajišťuje přídavné topení a klimatizace s automatickou regulací.

Nákladový prostor je vybaven sestavou panoramatických kamer se zobrazením na displeji v kabině řidiče, posádka tak má stálý přehled o stavu zvířat v kotcích. „Až v metropoli příště potkáte tato speciální vozidla s nápisem odchytová služba, budete vědět, k čemu slouží a proč je město tak potřebuje,“ dodává s úsměvem Petr Hlubuček.

Odchytovou službu zajišťuje městská policie 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Nejvíce napilno mívá ve volných dnech, kdy lidé tráví se svými mazlíčky delší čas venku a pak také na Silvestra.

Zdroj: MP Praha

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Městská policie v Praze pořídila dvě nová vozidla pro odchytovou službu

Napsat komentář