Armáda ČR Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Politika Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

ARMÁDA ČR: Vojenští policisté trénovali, jak potlačit agresivní dav. Dovednosti uplatní doma i v zahraničí

ČESKO – Instruktoři Vojenské policie se minulý týden na letišti v Pardubicích zdokonalovali ve zvládání davu. Kurzu se zúčastnily bezmála tři stovky vojáků a policistů, někteří i v rolích demonstrantů. Cílem bylo především certifikovat nové instruktory VP pro tuto oblast.

Doma tyto schopnosti vojenští policisté využijí v případech násilného vniknutí do budov resortu obrany či ochrany majetku v péči Ministerstva obrany, v zahraničí při pacifikování agresivních davů, které ohrožují vojenské jednotky a základny.

Cvičící měli za úkol potlačit vzpouru v zajateckém táboře. „Trénovalo se nejen zvládnutí davu, ale i eliminace aktivního střelce, odsun raněných a výslech s prokázáním totožnosti u zadržených zajatců,“ uvedl nadporučík Milan Doubek, gestor zadržovacích činností.

Pro dokreslení reality byly ve scénáři použity hořící barikády z aut, zásahové výbušky, dýmovnice, vodní děla a další nástrahy. Vojenským policistům byli nápomocni příslušníci z Vězeňské služby, Policie ČR, ale i psovodi Městské policie, kteří mají se zvládáním davu bohaté zkušenosti, například při demonstracích nebo problémových fotbalových utkáních. „Naše spolupráce s ostatními složkami má zásadní přínos pro rozvoj našich schopností. Cíl nasazení jednotek je vždy stejný – zamezit protiprávnímu jednání a zamezit škodám na zdraví a majetku,“ uvedl praporčík Vlastimil Šubert, hlavní instruktor schopnosti zvládání davu.

  • Kurzu se zúčastnili i příslušníci 141. a 143. zásobovacího praporu, ti si kromě logistického zabezpečení vyzkoušeli spolu se studenty Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové také role demonstrantů v davu. Díky vojákům z 24. základny dopravního letectva Kbely si příslušníci pohotovostních oddělení VP procvičili slanění z vrtulníku.

Autor: nadporučice Kateřina Mlýnková
Foto: Jiří Sejkora
Městská policie Pardubice

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ARMÁDA ČR: Vojenští policisté trénovali, jak potlačit agresivní dav. Dovednosti uplatní doma i v zahraničí

Napsat komentář