Královehradecký Krimi Městská policie Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

KRIMI: Patnáctiletý útočník v centru Hradce Králové po hádce pobodal dvacetiletého mladíka! Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici

HRADEC KRÁLOVÉ – Policejní hlídka byla operačním důstojníkem vyslána do ulice Šimkova v Hradci Králové, kde se měl nacházet pobodaný muž. Na místo hlídka dorazila současně se záchrannou službou, která 20letého muže v kritickém stavu převezla do nemocnice.

Policisté okamžitě začali po útočníkovi pátrat. V nočních hodinách 15letého mladíka podezřelého z napadení zadrželi.

Zraněný muž utrpěl vážná bodná poranění trupu při konfliktu s teprve patnáctiletým mladíkem. Už z tísňové výzvy bylo zřejmé, že jeho zranění je vážné a muž ztrácí velké množství krve. Na pomoc byla ihned vyslána nejbližší výjezdová skupina a spolu s nimi sanitkou vyrazila i posádka letecké záchranné služby vybavená krevní transfuzí. Po příjezdu na místo zdravotníci zjistili, že mladý muž se nachází v kritickém stavu.

Zraněný utrpěl vážná bodná poranění trupu při konfliktu s jiným mladíkem. Už z tísňové výzvy bylo zřejmé, že jeho zranění je vážné a muž ztrácí velké množství krve.

Přestože svědkové události správně zareagovali a ihned mu ránu stlačili rukama, krevní ztráta byla natolik významná, že i přes rychlý příjezd sanitek už zraněný nebyl při vědomí. Záchranáři mu proto ihned podali kyslík, zajistili intraoseální vstup do cévního řečiště (zavedení speciální jehly do kostní hlavice) a podali krevní transfuzi. Následoval rychlý transport do traumacentra ve Fakultní nemocnici. V jeho průběhu záchranáři zajistili druhý intraoseální vstup a při předávání v nemocnici podali i druhou transfuzní jednotku. V nemocnici byl zraněný v kritickém stavu předán již dvaadvacet minut od ohlášení události.
Na tom, že zraněný muž úraz z kritickým krvácením přežil, má významnou zásluhu několik příznivých skutečností. Především správná reakce okolí a okamžitá snaha o zástavu nebo alespoň zmírnění krvácení přímým tlakem v ráně. Následoval rychlý příjezd odborné pomoci a okamžité podání krve již v přednemocniční fázi. Včasný zásah s předáním nemocného v traumacentru za dvacet minut od úrazu umožnil následné chirurgické ošetření a definitivní zástavu krvácení. Posádka LZS úspěšně podávala krev v terénu dvakrát během dvou dnů.
V současné době je mladistvý patnáctiletý útočník obviněn z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví. Klade se mu za vinu, že o 5 let staršího muže po vzájemné potyčce bodl jedenkrát nožem.

Dospělému by hrozil trest odnětí svobody od 2 do 8 let. V případě mladistvých je sazba poloviční.

Zdroj: Policie ČR
a ZZS KHK

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz