EXTRALIGA HOKEJ Praha Sport Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZE SPORTU: Charitativní utkání se Spartou skončilo pro Vervu debaklem

LITVÍNOV – Po první třetině nic nenasvědčovalo tomu, že by zápas mohl skončit debaklem. Ve druhém dějství hosté odskočili o další branku. Kompletní zvrat přišel v závěrečné dvacetiminutovce, kdy chemici inkasovali tři branky a žádnou nedokázali vstřelit. Sparta si tak z litvínovského zimního stadionu odváží plný počet bodů.

Soupiska HC VERVA Litvínov
Godla – Kolář, Irving, Demel, Stříteský, Hrbas, Strejček, Zeman – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Straka, Sukeľ, Svoboda – Chalupa, Hübl, Fronk – Zygmunt, Gerhát, Havelka.

Soupisk HC Sparta Praha
Hudáček – Matushkin, Němeček, Polášek, Pavelka, Dvořák, Moravčík, Jurčina – Thorell, Horák, Kaše – Forman, Chlapík, Doležal – Prymula, Vitouch, Šmerha – Strnad, Stolyarov, Dvořáček.

Branky a nahrávky
HC Vera Litvínov

HC Sparta Praha
11. D. Kaše (E. Thorell), 33. M. Forman (Chlapík, Moravčík), 53. Chlapík (Z. Doležal, Matushkin), 55. Strnad (T. Pavelka, Stolyarov), 55. Z. Doležal (Chlapík, M. Forman)

Rozhodčí: Pešina, Mrkva – Pešek, Malý
Vyloučení: 3:5
Využití: 0:0
V oslabení: 0:0
Diváci: 1000
Střely na bránu: 21:28
Průběh zápasu: 0:1, 0:2, 0:3, 0:4, 0:5

FOTOGALERIE…

Bohatou fotogalerii naleznete také ZDE:

První šance vlasatého zápasu vznikla z iniciativy Zdráhala, který najel mezi kruhy, odkud mířil na hostující klec, branku Sparty ale minul. Vzápětí se hosté pokusili otočit hru na druhou stranu, ale po nahození na litvínovskou bránu se u Godly strhla mela. Ta skončila vyloučením na obou stranách. Ve hře 4 na 4 se na modré čáře dostal do střelecké pozice Hrbas, ale rovněž mířil nepřesně. Kotouč poté dostal do jízdy znovu aktivní Zdráhal, jehož tvrdou ránu schoval Hudáček do lapačky. V 6. minutě měla Verva k dispozici první početní převahu, kterou nesehrála vůbec dobře. Chemici se těžko dostávali do útočné třetiny, naopak hrozil soupeř. Chlapík se dostal do úniku z pravé strany a zkoušel vystřelit na zadní tyč, kterou si Godla pohlídal.

Posléze následovala také výhoda pro Spartu, ve které byli hosté velmi aktivní. Nejprve pálil od modré čáry Thorell, ale jeho pokus byl zblokován a Pražané museli opustit útočné pásmo. Následně to zkoušel Pavelka, ale jeden z domácích obránců střelu dobře zblokoval a kotouč se k litvínovské bráně nedostal. Po konci přesilové hry otevřela Sparta gólový účet zápasu. David Kaše si najel do levého kruhu, odkud napřáhl ke střele a propálil vše, včetně litvínovského gólmana – 0:1. Odpovědět mohl Straka, ale nepřesně trefil puk na hranici brankoviště. V 19. minutě zavezl kotouč do třetiny Svoboda, nahrál na Koláře, jehož střelu se snažil ještě tečovat útočník v předbrankovém prostoru, ale puk se za záda sparťanského gólmana nedostal.

Na začátku druhého dějství se chemici provinili dalším nedovoleným zákrokem. V početní převaze se kotouč dostal na pravý kruh, kde byl Chlapík, jenž měl před sebou odkrytou litvínovskou bránu. Godla se stačil přesunout a zabránil dalšímu inkasování. Litvínovští měli v prostřední části pouze 4 střelecké pokusy, jeden z prvních zaznamenal Demel, který prověřil Hudáčkovu pozornost dělovkou z levého kruhu. Po polovině hrací doby se Sparta dostala do úniku 2 na 1. Kotouč se dostal na Horáka, který zkusil překonat Godlu bekhendem.

Domácí gólman měl plné betony práce i nadále, zůstal před ním totiž clonit Forman a po střele poskakoval puk na brankové čáře, který brankář chemiků stačil přikrýt lapačkou. Na další šanci hostů byl Godla už krátký. Chlapík poslal zadovku mezi kruhy na Miroslava Formana, ten poslal kotouč k pravé tyčce – 0:2. Ve 37. minutě si Litvínov vybojoval šanci na snížení. Zdráhal se zjevil na levé straně kluziště a mířil do Hudáčkova protipohybu, sparťanský gólman střelu se štěstím zastavil. Sparta měla po dvou třetinách na litvínovském ledě dvoubrankový náskok.

V závěrečné dvacetiminutovce se pár vteřin po začátku provinila Sparta, její hráči vyhodili kotouč mimo hrací plochu. Verva tak měla k dispozici dvě minuty přesilové hry, jenže chemikům se znovu v přesilovce nedařilo. Nedokázali se dostat do útočné třetiny a ohrozit hostující klec. Oslabení Sparta zvládla bez újmy. Velmi aktivní byl v utkání Strejček, který několikrát opustil svou tradiční pozici obránce a vyrazil do útoku. Ani on však nedokázal pomoct chemikům ke snížení gólového manka. Obrovskou šanci měla Sparta, když se Kaše pokoušel na dvakrát překonat Godlu, který se pražským útočníkem nenechal po druhé v zápase nachytat.

Ve 47. minutě byl Thorell v přímém souboji s Godlou, litvínovský brankář jej připravil o puk, zůstal však ležet kousek od vlastní brány, která zůstala zcela volná. Thorell se znovu ujal puku u domácí svatyně a pokusil se poslat kotouč do prázdného brankoviště, kam se Godla jako zázrakem stačil vrátit a zabránil třetímu gólu. V 52. minutě Doležal objel branku, zadovkou poslal kotouč na Filipa Chlapíka, který poslal Spartu do tříbrankového vedení – 0:3. Po dalším inkasovaném gólu si na střídačce vzal slovo Zdráhal a pokusil se slovně motivovat tým k lepšímu výkonu. V 55. minutě dostal puk na modrou čáru Pavelka, jenž naznačil střelu a nahrál napravo, kde byl volný Filip Chlapík, který vstřelil svůj druhý gól zápasu – 0:4. Netrvalo to ani 10 sekund a Sparta byla v pětibrankovém vedení. Zdeněk Doležal z předbrankového prostoru poslal kotouč za Godlu – 0:5. Ve zbytku třetí třetiny se utkání spíše dohrávalo. Verva si měla několik pokusů, ale Hudáčka už nepřekonala. Ve vlasatém zápase chemici padli vysoko 0:5 nad Spartou.

Ohlasy trenérů
HC Verva Litvínov – Trenér: Vladimír Růžička
Sparta nás přehrávala, trestala naše chyby. My jsme sice nějaké šance v utkání měli, ale rozhodně jich nebylo moc. Myslím si, že nechyběla obrovská bojovnost a nasazení, ale jako tým jsme v útlumu a dnes to bylo evidentní. Hráči hráli nadoraz, ale hokej se hraje na góly. Po dvou třetinách jsme prohrávali 0:2. Z našich šancí, kterých nebylo moc, jsme nedokázali dát gól. Například v první třetině jsme nevyužili tutové šance. Sparta dobře bránila a ve třetí třetině nás vybrejkovala. Vstřelila nám dvě další branky, přehrávala nás v našem obranném pásmu, kde to je pořád stejné. Uděláme chybu, inkasujeme.

HC Sparta Praha – Trenér: Josef Jandač
S výkonem jsme spokojení, protože jsme hráli to, co jsme chtěli. Naše výkony začínají být konzistentnější. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli.

Zdroj: HC Verva Litvínov
Foto: Korky

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz