HZS Krimi Kultura Pomáháme Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Profesionální hasiči v Praze cvičili záchranu z Petřínské rozhledny pomocí lezecké techniky

PRAHA – Lezci pražských profesionálních hasičů cvičili na Petřínské rozhledně. Tématem byla záchrana zraněné osoby z horní části Petřínské rozhledny. Cvičení provedli hasiči-lezci z krčské a smíchovské stanice, spolu s jednotkou ze stanice Petřiny. 

Simulovaná záchrana zraněné a imobilní osoby proběhla pomocí lezecké techniky z výšky 50 metrů. Hasiči nejprve zraněnou osobu zajistili ve speciálních nosítkách sked a spolu se dvěma lezci spustili svisle, po konstrukci rozhledny, nad spodní vyhlídkovou terasu. Odtud pak byla figurantka transportována lanovým traverzem šikmo na chodník pod rozhlednu.

FOTOGALERIE…

Hasiči trénovali jak samotné zajištění a transport osoby, ale také pohyb ve specifickém prostoru rozhledny. Vyzkoušeli si možnost využití konstrukce rozhledny k jištění lezců. Trénovali i uchycení lanového traverzu, kdy použili naviják hasičské cisterny.

Lezci pražských profesionálních hasičů zasahují u podobných případů během celého roku. Toto cvičení lze nejvíce přirovnat k záchraně jeřábníka z horní části stavebního jeřábu. Podobných zásahů v Praze evidujeme v průběhu posledních pěti let několik.

Zdroj: HZS Praha

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “ZAUJALO NÁS: Profesionální hasiči v Praze cvičili záchranu z Petřínské rozhledny pomocí lezecké techniky

  1. Pingback: retinerea noxelor

Comments are closed.